Dit jaar de winterdip voorkomen? Eet dan deze producten
- Artikel
- 03 okt 2023
- 3 minuten leestijd
Vitamine D: een van de weinige vitamines die je lichaam zélf kan aanmaken. Een belangrijke speler voor een goede werking van je spieren en immuunsysteem, zodat je bijvoorbeeld niet snel ziek wordt. Dat je het aanmaakt door zonlicht is geen geheim. Maar haal je het ook uit eten?
Te weinig zonvitamine
Je lichaam maakt vitamine D aan via je huid, onder invloed van ultraviolette B-stralen uit zonlicht. Om die reden wordt het ook wel de zonvitamine genoemd. Een langdurig tekort aan vitamine D kan vervelende gevolgen hebben. Op de lange termijn kan het zorgen voor spierzwakte en botontkalking. Daardoor kun je ook sneller botten breken: niet ideaal. Een tekort kan ook zorgen voor vermoeidheid, spierpijn en lusteloosheid. En mentaal? Te weinig van de vitamine in je lichaam kan meer angst en stress opleveren, en zelfs de kans op depressie vergroten. Niet verkeerd om af en toe even bloed te laten prikken dus.
Haringhappen voor vitamine D3?
Je hebt het vast wel eens gehoord: 'nee, déze vorm van vitamine D moet je nemen'. Vitamine D kent namelijk verschillende soorten. Heel verwarrend! D2 (ergocalciferol) en D3 (cholecalciferol) zijn tijdens donkere dagen de belangrijkste om te onthouden, want deze zitten in...voeding! Eet je iets waar vitamine D in zit? Dan wordt de vitamine opgenomen door je dunne darm. Je lichaam kan de vitamine daarna opslaan in vetweefsel en organen, bijvoorbeeld in je lever. Vitamine D3 komt van nature vooral voor in dierlijke producten. Denk aan vette vis, zoals haring, zalm en makreel. Maar ook zit het in vlees (zoals lever en kip) en eieren. In vette vis zit wel het meest.
Maar wat nou als je vega(n) bent?
Eet jij plantaardig? Dan zul je vooral vitamine D2 tegenkomen. Dat zit namelijk van nature vooral in plantaardige producten, zoals paddenstoelen. Wat champignons door die pasta gooien dus. Vitamine D2 wordt ook toegevoegd aan margarine en plantaardige melk, dus ook die havercappu is zo gek nog niet.
Schapenwolvet in je potje
Krijg je met zonlicht én voeding alsnog niet genoeg vitamine D binnen? Bijvoorbeeld omdat je strikt plantaardig eet of omdat je geen tijd hebt om dagelijks een dosis zon te pakken (als die überhaupt al schijnt in ons kikkerlandje)? Dan zou het een goed idee kunnen zijn om een voedingssupplement van vitamine D aan te schaffen.
Let er bij een vega(nistische) levensstijl dan wel op dat je een supplement kiest die geschikt is voor vegetariërs en veganisten. Er wordt namelijk vaak schapenwolvet gebruikt in dit voedingssupplement. Maar: voor dat wolvet hoeven de schapen gelukkig niet gedood te worden - wel geschoren.
Genoeg zonvitamine
In de winter ziet onze huid natuurlijk veel minder zonlicht dan in het voorjaar en de zomer. Het is daarom sowieso geen slecht idee om extra vitamine D-supplementen te nemen tijdens de donkere maanden. Maar: een voedingssupplement is geen complete vervanger. Blijf dus óók die vette vis of champignons eten. Eet smakelijk!