Dít zijn de meest bizarre (en kostbare) rechtszaken over eten
- Artikel
- 23 nov 2023
- 4 minuten leestijd
Kant-en-klare macaroni met een te lange bereidingstijd, hamburgers die niet lijken op de plaatjes en ‘verse’ vis van een maand oud. Fabrikanten en fastfoodketens nemen ons in de maling met misleidende verpakkingen. Een greep uit de meest bizarre (eet)rechtszaken lees je hier.
Misleidende verpakkingen
Je denkt dat je ‘gezonde’ groentechips in huis haalt, maar de voedingswaarden op de achterkant van de zak zeggen iets anders. We tuinen allemaal weleens in de misleidende teksten op verpakkingen. Maar écht weten wat je eet: daarvoor zul je de kleine lettertjes moeten lezen. De Consumentenbond deed hier onderzoek naar en wil dat de overheid ingrijpt tegen het bedrog vanuit voedselproducenten.
De kreten en plaatjes op de voorkant van een product zijn meestal géén eerlijke voorstelling van wat er daadwerkelijk inzit. “Toch baseren veel consumenten hun keuze voor een product op de voorkant. En dan kom je vaak bedrogen uit”, zegt Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond. Zo kun je Pangasiusfilet van een maand oud geen ‘verse vis’ noemen en is het misleidend een koekje (die bomvol suiker zit) ‘de gezondste’ koek te noemen. Kortom: eerlijkheid is bij sommige fabrikanten ver te zoeken.
Het gouden windei
Over misleidende verpakkingen gesproken: ieder jaar wordt er door Foodwatch, een organisatie die misstanden in voedselvoorziening aan de kaak stelt, een prijs uitgereikt. Die prijs (genaamd ‘het gouden ei’) win je liever niet, want… deze gaat uit naar het meest misleidende voedingsproduct van het jaar. Mag je bijvoorbeeld hummus wel hummus noemen, als deze voor meer dan de helft uit goedkope olie bestaat? Of bosbessensap als er amper een bosbes aan te pas is gekomen? Er liggen ook dit jaar weer genoeg kandidaten in de schappen die ons proberen te strikken, helaas.
Bizarre rechtszaken
Wereldwijd zijn er genoeg fabrikanten die hun producten mooier of gezonder laten klinken, dan ze zijn. Maar wat doe je aan zulke claims? In Amerika luidt er een duidelijk antwoord: aanklagen. In 2020 zou het aantal rechtszaken tegen voedselgiganten in de Verenigde Staten een record hebben behaald. Een rechtszaak starten is natuurlijk geen garantie om te winnen, maar voor velen wél het proberen waard.
Producenten worden dus ieder jaar voor de rechter gesleept door gedupeerden. En niet voor een prikkie, want…het gaat soms over miljoenen! We zetten een paar bizarre rechtszaken -die over eten en drinken gaan- voor je op een rijtje:
Kant-en-klare macaroni
Snel een bordje macaroni naar binnen schuiven? Dat duurde een vrouw uit de Amerikaanse staat Florida nét iets te lang. Zij sleepte (in 2022) een kant-en-klare macaroniproducent aan, omdat de bereidingstijd op de verpakking niet zo kloppen. Daar stond 3,5 minuut op, maar volgens de vrouw is dat langer. Haar eis? Een schamele vijf miljoen dollar. Ook wil zij dat de fabrikant de verpakking aanpast.
Te kleine whoppers
Afgelopen zomer heeft (onder andere) fastfoodketen Burger King zich moeten melden bij de rechtbank. Waarom? De ‘whopper’, hun bekendste hamburger, zou helemaal niet zo groot zijn als dat de keten afbeeldt. Volgens een groep klanten is de whopper 35 procent groter in advertenties dan hij werkelijk is, en lang niet zo rijkelijk belegd. De keten zegt dat zij niet verplicht zijn om eten te serveren dat exact hetzelfde oogt als op de foto’s.
Texas Pete hot sauce
Een lekker pittig sausje uit Texas? Voor één consument was de afkomst van die saus zó belangrijk, dat hij de fabrikant van de saus vorig jaar aanklaagde. Deze hot sauce wordt namelijk gemaakt door fabrikant Texas Pete, maar blijkt niet uit de staat Texas te komen. Op de verpakking wordt vermeld dat de saus gemaakt wordt in North Carolina. De naam (Texas Pete) was voor de consument misleidend genoeg om te skippen. En aan te klagen, dus.
Foot-long sandwiches
De fastfoodketen Subway staat bekend om zijn sandwiches (belegde broodjes). In het bijzonder: om hun lánge broodjes. Een paar terug beloofde de keten ‘five dollar, foot long’ broodjes te verkopen. Wat bleek? Klanten ontdekten dat deze broodjes niet zo lang waren als één foot (twaalf inches – zo’n dertig centimeter). De rechter heeft alle betrokkenen vijfhonderd dollar toegekend. En Subway? Die is zijn broodjes gaan meten.
McNuggets met botten
Drie jaar geleden dacht een Amerikaanse man een hap te nemen van zijn McNuggets, maar dat ging mis. Pijn schoot door zijn mond, want er bleek nog een kippenbotje te zitten in één van de nuggets. Bij de tandarts bleek hij wel wat (micro)schade aan zijn tand had opgelopen. De man klaagde de grote, gele M-keten aan voor ruim één miljoen dollar. De zaak loopt nog. De ironie wil wel dat één van elke vier nuggets in een vormpje is gemaakt…van een bot!