Drum-’n-bites: beïnvloedt muziek onze smaak?
- Artikel
- 27 jul 2023
- 2 minuten leestijd
Popmuziek in die hippe pizzatent of klassieke muziek in een duur restaurant. Muziek bepaalt de sfeer. En het eten dan? Smaakt die pizza ineens heel anders onder het genot van Beethoven?
Klassiek is een dure smaak
Wijn en andere drankjes worden duurder ingeschat bij het luisteren naar klassieke muziek. Dat blijkt uit onderzoek van Oxford University. Ook smaakt eten beter wanneer mensen de achtergrondmuziek mooi vinden. Say what? Dit fenomeen wordt zintuiglijke overdracht genoemd. Op deze manier beïnvloedt onze mening over muziek onze smaakpapillen.
Van brein tot bord: hoe het werkt
Volgens onderzoeker Charles Spence proeven we niet alleen met onze mond, maar met al onze zintuigen. Wanneer we voedsel eten, proeven onze smaakpapillen de smaakstoffen in het eten. Zij sturen signalen naar onze hersenen en worden daar verwerkt. Op deze manier herkennen en onderscheiden we verschillende smaken.
Het zijn dus de hersenen die de mond ready maken voor de smaakervaring. Doordat je zintuigen van alles waarnemen, is je omgeving zeker van invloed op deze ervaring. Zelfs een kleine verandering in onze omgeving kan de eetervaring al versterken. Zo ook de muziek die wordt afgespeeld.
De volledige experience
Uit het onderzoek kwam zelfs naar voren dat gerechten uit de Franse keuken beter smaakten onder het genot van een Franse accordeon. Ook de Italiaanse componist Puccini gaf extra smaak aan een pastagerecht.
Té pittig eten? Ga voor hardcore!
Verschillende muziekgenres kunnen dus invloed hebben op je smaak. Maar smaak is niet alles. Zo hebben het tempo en ritme van de muziek invloed op hoe lang de smaken in je mond blijven. Bij trage muziek blijven smaken langer in je mond hangen. Terwijl muziek met een sneller tempo ervoor zorgt dat de smaak snel verdwijnt. Rainbow in the sky lijkt dus het perfecte nummer wanneer je iets té veel peper in je pasta hebt gedaan!
Honger -of dorst- naar meer?
Schrijf je in voor de Eerlijker eten nieuwsbrief. Van handige hacks tot eenpansgerechten en van boodschappentips tot tuinieren; wij helpen jou met (bewuster) eten. En wie wil dat nou niet?