Feit of fabel: lucht huilen écht op?
- Artikel
- 14 jun 2024
- 5 minuten leestijd
‘Om te janken zo mooi’ of juist bij een zielige film of break-up: huilen doen we van vreugde en verdriet. Emoties maken tranen los, en dat is om te huilon. Een potje janken doen we allemaal weleens, maar is huilen goed voor je? Lucht huilen als je emotioneel bent op, of niet?
Je huilt als je verdrietig bent, of bij een zielige film. Ook bij een bruiloft of diploma-uitreiking pinken we heel wat tranen weg. Om te janken zo mooi! Als er een vliegje in je oog waait houd je het ook niet droog, maar ben je niet emotioneel. Hoe zit het met onze tranen?
Drie soorten tranen
Mensen kennen drie soorten tranen. Ten eerste zijn er de basale tranen, die ervoor zorgen dat je ogen niet uitdrogen. Traankliertjes in je oogleden geven kleine beetjes vocht af, die over je oog worden verdeeld wanneer je knippert.Reflextranen ontstaan als iets in je oog terechtkomt, dat daar niet hoort. De grote traanklieren in je ooghoeken maken dan flinke tranen aan, om viezigheid weg te spoelen. Weg met dat vliegje!
Lopen de tranen over je wangen wanneer je pijn hebt? Of als emoties hoog oplopen, zoals bij een ruzie? Dan zijn het emotionele tranen die je ogen prikken. Je ‘emotionele brein’ stuurt een signaal naar je grote traanklieren, met als gevolg: een potje janken. Maar waarom doen we dat eigenlijk?
Waarom huilen we?
Als pasgeboren baby ben je afhankelijk van anderen om te overleven. Door te huilen kunnen baby’s hun ouders roepen voor hulp of eten. Kortom: huilen is een belangrijk middel om te communiceren wat je nodig hebt. Maar waarom huil je dan als je emotioneel bent?Net als dat baby’s met een huilbui vragen om hulp, doen volwassenen dat ook wanneer ze emotionele tranen huilen. Als je huilt, communiceer je naar een ander dat er iets aan de hand is. Je hebt je bijvoorbeeld pijn gedaan, je bent verdrietig of voelt je machteloos.
Jouw tranen wekken empathische gevoelens op bij de ander, waardoor iemand je hulp of aandacht biedt. Iemand die huilt zien we ook als warmer en betrouwbaarder. Een potje janken heeft daarmee ook een sociale functie: door tranen verbinden mensen met elkaar.
Lucht huilen als je emotioneel bent op?
Emotionele tranen zijn dus een sterk signaal naar anderen dat je hulp nodig hebt. Toch ligt de functie van huilen waarschijnlijk niet alléén in de communicatie van mens tot mens. Volgens sommige onderzoekers huilen we namelijk ook om ons beter te voelen. Met andere woorden: het huilen zélf zorgt al voor opluchting, en daarom laten we onze tranen gaan. Lucht een huilbui dan echt op?Niet altijd. Toen huilexpert en hoogleraar Ad Vingerhoets dit onderzocht, bleek dat slechts 50 procent van de deelnemers zich beter voelde na een huilbui. Daarnaast voelde 40 procent geen verschil en voelde 10 procent zich zelfs slechter na de huilbui, dan ervoor. Huilen lucht dus niet voor iedereen op. Waar ligt dat aan?
Goed of slecht in je vel zitten
Uit het onderzoek van Vingerhoets blijkt dat een stevige huilbui vooral oplucht bij mensen die goed in hun vel zitten. Juist dié mensen gaven aan een opgelucht gevoel te hebben, na een potje janken. Bij mensen met mentale problemen (zoals depressie of somberheid) zorgde huilen niét voor een gevoel van opluchting. En dat terwijl zij vaker huilen en een opgelucht gevoel goed kunnen gebruiken…En hoe zit het dan met de troost? Uit het huilonderzoek blijkt dat hoe mensen reageren erg bepalend is voor de mate van opluchting. Kortom: hoe meer begrip en troost iemand krijgt na een huilbui, hoe meer opluchting er wordt ervaren.
Of huilen écht oplucht? Dat hangt dus af van je gemoedstoestand en hoe je in je vel zit. Maar misschien nog belangrijker: op de steun die je ontvangt. Iedereen heeft een schouder nodig om op te huilen, dus probeer begripvol en troostend te zijn.
Een potje janken is niet zwak
Waar de een tranen eruit moet persen, kunnen tranen bij de ander rijkelijk vloeien. Sociale factoren beïnvloeden ook hoe we huilen. Voor jongens wordt het nog altijd ‘niet stoer’ gevonden om te huilen, en ook in sommige culturen wordt het tonen van je kwetsbaarheid als zwak beschouwd.Hoewel een huilbui niet per se bij iedereen voor opluchting zorgt, kunnen tranen in ieder geval zorgen voor troost en hulp. Het laat jouw omgeving weten dat je steun nodig hebt. Een potje janken is niét zwak, maar verbindt. Huilen is niets om je voor te schamen!