Géén bier drinken na wijn, maar wijn na bier geeft plezier. Onzin of niet?
- Artikel
- 26 jan 2024
- 3 minuten leestijd
Bier, wijn, meer wijn en terug naar bier. Als de mythe waar is, levert dié volgorde van alcohol drinken je een fikse kater op. En op hoofdpijn, duizeligheid en overgeven zit niemand te wachten. Maakt het écht uit wanneer je welk drankje drinkt? Feit of fabel: bier na wijn geeft venijn, wijn na bier geeft plezier?
De mythe: bier na wijn geeft ‘venijn’
Je hebt het gezegde vast wel eens gehoord. Bier na wijn geeft venijn, en wijn na bier geeft plezier. Of in andere woorden: van bier drinken na een wijntje wordt niemand beter, maar van wijn drinken als er al bier in je maag zit wél.
En…deze regel gaat niet alleen rond in Nederlandse cafés. ‘Wein auf bier, das rat’ ich dir, bier auf wein, das lass’ sein’ of ‘Grape or grain, but never the twain’: het gezegde bestaat in allerlei talen. Het doel van deze volkswijsheid? Een dikke kater voorkomen.
Volgorde van alcohol
Wil je géén kater morgen, dan zul je volgens de regel niet moeten beginnen met een wijntje en niet moeten afsluiten met bier. Maar waarom zou bier na wijn voor een (ergere) kater zorgen? Daar bestaan verschillende theorieën over. Zo zegt eentje dat je beter geen bier na wijn kunt drinken, vanwege het koolzuurgas. Als het koolzuurgas in bier ervoor zorgt dat alcohol sneller wordt opgenomen, dan komen de glazen wijn (die je daarvoor hebt gedronken) in één keer binnen. In je bloedsomloop, dus. Zo zou je sneller dronken worden…en je kater erger!
Duitse wetenschappers doen de test
Maar of dat echt zo is? Wetenschappers van de Duitse Witten/Herdecke Universiteit onderzochten of beginnen met bier nou écht een verschil maakt voor de brakheid. Onder de proefpersonen kreeg één groep bier en daarna wijn, en de andere groep wijn en daarna bier. De derde groep kreeg alleen wijn, of alleen bier te drinken. Na een week werden de groepen omgedraaid. Alle deelnemers kregen dezelfde hoeveelheid alcohol. De laatste stap was het meten van de kater – en hoe erg die was.
Het resultaat? Hoe (erg) de kater van de deelnemers een dag later was, was niet te danken aan de volgorde van drinken. De volgorde van bier en wijn drinken had géén invloed op hoe brak ze waren of hoe zij zich voelden. De katers van de verschillende groepen waren even heftig. Bier na wijn drinken levert dus niet per se een dikkere kater op. Maar: de (totale) hoeveelheid die je drinkt maakt wél nog altijd uit. Hoe meer je drinkt, hoe slechter je je de dag erna zult voelen.
Waar komt deze regel vandaan?
Het verhaal gaat dat deze volkswijsheid eigenlijk ook nooit over de daadwerkelijke volgorde van alcohol ging. De oorsprong van ‘bier na wijn, geeft venijn’ zou eerder gaan over je financiële en sociale status in de Middeleeuwen.
Wijn was vroeger veel kostbaarder dan bier, en was daarom alleen weggelegd voor de gegoede burgerij. Kortom: wijn was voor de mensen die meer te besteden hadden. Als je van wijn naar bier overstapt, zou dat betekenen dat je er (financieel) op achteruit bent gegaan. Een rijk leven vol met wijn verdwijnt. Andersom is iemand die van bier naar wijn overstapt er juist op vooruit gegaan. En dát succes, dat zou meer plezier geven.
De precieze herkomst van het gezegde weet niemand zeker. In ieder geval maakt de volgorde van bier en wijn jouw kater dus niét minder heftig. Maar…met mate drinken, wel!