Genoeg vissen in de zee, maar ook in je bier?
- Artikel
- 08 aug 2023
- 3 minuten leestijd
Een wit biertje, radler of IPA: de schappen in de supermarkt liggen vol met verschillende soorten bier. De basisingrediënten zijn water, graan, gist en hop. Maar er zou nog een opmerkelijk ingrediënt in die goudgele rakker zitten…
Van graan tot pilsemannetje
Het brouwen van bier is een lang proces. Graansoorten (meestal gerst) worden gedroogd en fijngemalen. Om suikers vrij te maken, worden de gemalen granen gemengd met warm water. Na het filteren van de vloeistof, genaamd ‘wort’, wordt het gekookt. Voor de geur en smaak wordt hop toegevoegd. Wanneer het is afgekoeld gaat de gist erbij. Daardoor veranderen de suikers in het wort in alcohol en koolstofdioxide.
Het bier wordt een tijdje apart gezet om extra smaak te krijgen. Daarna wordt het gefilterd en wordt er koolzuur toegevoegd. Last but not least wordt het bier in flessen of vaten gedaan. Tappen maar!
Kabeljauw bij de bierbrouw
Maar heb jij wel eens gehoord van Colla Piscium? Vast niet! Het is het Latijnse woord voor vislijm. We horen je denken: wat heeft dat met bier te maken? Nou, dit was vroeger een veelgebruikt ingrediënt bij het brouwen van bier.
Eerst werd deze stof gemaakt van de gedroogde zwemblazen van steuren. Later ook van andere vissoorten, zoals de kabeljauw. Voor de productie worden de visblazen een paar weken ondergedompeld in zuur. Hierdoor ontstaat er een dikke witte of gelachtige vloeistof. Het heeft geen geur of smaak en bestaat voornamelijk uit collageen. En verrassend genoeg zijn brouwers al langer bekend met deze vislijm!
Visbier
Sommige brouwers voegden deze stof toe om het bier mooi helder te maken. De collageenmoleculen in vislijm zijn positief geladen en hechten zich aan de negatief geladen gistcellen in bier. Dit helpt bij het opschonen van het bier, doordat onzuiverheden naar de bodem zinken. Zo krijg je een mooi helder biertje.
Vroeger werd deze methode veel gebruikt in Engeland om bier op te helderen. En ook voor dat Ierse donkere bier werd vislijm gebruikt. Maar zit er dan ook echt vis in mijn bier?! Het grootste deel wordt eruit gefilterd, maar er kan natuurlijk altijd een restje achterblijven. Geen fijne gedachte als je vega bent.
Bier voor iedereen
Gevolg? De veganisten kwamen in opstand! Zij wilden immers ook van een lekker biertje genieten. Daarom gebruiken brouwers tegenwoordig alternatieve stoffen. Gelukkig kun jij nu weer zorgeloos genieten van een helder biertje op het terras. Proost!
Honger naar meer?
Schrijf je in voor de Eerlijker eten nieuwsbrief. Van handige hacks tot eenpansgerechten en van boodschappentips tot tuinieren; wij helpen jou met (bewuster) eten. En wie wil dat nou niet?