Hoe eet je stokbrood als een Fransman?
- Artikel
- 22 nov 2018
- 3 minuten leestijd
Jaarlijks eten de Fransen samen 10 miljard baguettes. Ze gaan er dus als warme broodjes over de toonbank. Maar hoe eten de Fransen het en hoe voorkom je dat je zelf met de Franse slag een stokbrood eet? De Keuringsdienst sprak Sébastien Roturier, eigenaar van bakkerij Le Fournil de Sébastien, over de etiquette van de baguette.
Elke dag de hele dag
De baguette is een brood dat je elke dag vers haalt bij de bakker. Je hoort het dezelfde dag nog op te eten, binnen acht tot tien uur, anders is hij niet lekker meer. De Fransen eten het brood daarom ook de hele dag door. De baguette is neutraal van smaak en past overal bij: ontbijt, lunch en avondeten.
In de koffie
De Fransen zien er wel brood in: hun baguette in de koffie dopen. “In Frankrijk hebben we een ander ontbijt dat in Nederland of Engeland,’ vertelt Roturier. “We krijgen een grote kom met koffie, warme chocolademelk of thee. Dan maak pak je een stukje stokbrood en dat besmeer je met boter of gezouten boter. Daar bovenop smeer je een beetje jam en dan dip je het in de koffie, chocolademelk of thee.”
Op tafel
Een stokbrood is net als een mes en vork, het moet op tafel liggen. “In de meeste landen eet je met een mes en vork, maar in Frankrijk heb je vaak in de ene hand een vork en in de andere hand een stukje baguette. Dat stukje gebruik je dan om voedsel naar je vork te duwen en om te sauceren.”
Sauceren
Sauceren is het schoonmaken van je bord met een stukje stokbrood en dat is in Frankrijk heel normaal. Zelfs in een goed restaurant kan je dat doen. “Maar het is niet de bedoeling om je bord helemaal schoon teruggeven. Dat is niet zo beleefd. Maar ja, als het lekker is, waarom niet? Ik doe het zelf ook. De jus is meestal heerlijk en het is zonde om het te laten liggen.”
Baguette refill
In Franse restaurants krijg je standaard een stokbrood. Het is niet een brood om te beleggen, het is meegegeven met het gerecht. En omdat het er bij hoort kan je gerust om een ‘refill’ vragen. Je hoeft er niet eens extra voor te betalen.
Breken of snijden?
Breken en snijden mag allebei. Maar wat je zeker niet moet doen is het stokbrood ondersteboven neerleggen. Dat brengt ongeluk. En volgens oud bijgeloof is het omgekeerd neerleggen van een baguette zelfs een oproep aan de duivel.
Afbreken tijdens de boodschappen
Dit wordt ook veel gedaan: het harde uiteinde, oftewel de crouton, afbreken en oppeuzelen terwijl je boodschappen doet. “Je kan de crouton gewoon op straat opeten, dat is lekker krokant. En lang geleden werd het harde stukje gegeven aan kleine kinderen bij wie de melktanden doorkwamen. Door er op te sabbelen werd het brood zachter en werd het tandvlees gemasseerd en gekrabd. Tegenwoordig wordt dit waarschijnlijk niet meer gedaan, maar ik kreeg de crouton wel toen ik kind was. Dat is echter al meer dan veertig jaar geleden.”
Geschreven door: Maic Oudejans
Bron: Sébastien Roturier, Le Fournil de Sébastien.
- 22-11