Hoe gezond zijn smoothies nou echt?
- Artikel
- 27 jun 2024
- 4 minuten leestijd
Een smoothie als ontbijt, anti-katermiddel of met proteïne na het sporten. Smoothies zijn makkelijk, lekker en een echte vitaminebom. Toch? Of past zo’n smoothie niet in een gezonde levensstijl? We zoeken het voor je uit.
Fruit als de basis
In de basis is een smoothie gemaakt van fruit. En fruit is natuurlijk hartstikke gezond. Het Voedingscentrum raadt aan om minimaal twee stuks fruit per dag te eten, want ze bevatten veel vitamines, mineralen en voedingsvezels. Die vezels, gecombineerd met het water wat in fruit zit, zorgt ervoor dat je een vol gevoel krijgt.
Maar als fruit in een smoothie zit, is dit dan nog steeds hetzelfde verhaal?
Fruit of smoothie: het verschil
Een smoothie staat niet gelijk aan fruit. Het eten van fruit kost namelijk meer tijd, energie en aandacht: je wast je fruit, schilt of pelt het, snijdt het in stukjes en eet het dan stuk voor stuk op.
Je hersenen krijgen door het kauwen signalen dat je aan het eten bent. Hierdoor krijg je een vol en verdwijnt je eetlust. Ook maak je door het kauwen een enzym aan in je speeksel die koolhydraten verteert: de fruitsuikers.
Bij een smoothie is dit anders. Die drink je in een paar slokken op, waardoor je er minder bij stilstaat. Bovendien gaan er geen kauwsignalen naar je hersenen toe. Hierdoor kun je meer van een smoothie op dan wanneer je precies diezelfde inhoud los zou opeten.
Kijk maar eens naar de inhoud van je favoriete smoothie: vaak zitten er een heleboel verschillende soorten fruit in. Véél meer dan je normaal gesproken zou eten om vol te raken. Al deze stuks fruit bevatten suiker, en te veel suiker is niet gezond. Sommige smoothies bevatten volgens het Diabetesfonds zelfs evenveel suiker als frisdrank.
Meer suikers, minder vitamines
Niet alleen verandert de structuur van fruit zodra je het in de blender gooit; het vitaminelevel verandert ook. Vitamine C, wat je in fruit zoals zwarte bessen, papaja, kiwi, citrusfruit en aardbeien vindt, gaat deels verloren in een smoothie. Dat komt doordat er bij het mixen zuurstof bij het fruit komt, wat vitamine C kapotmaakt.
Hoewel er dus nog steeds vezels en vitamines in een smoothie zitten, is dit niveau lager dan bij vers fruit.
'Sommige smoothies bevatten evenveel suiker als frisdrank'Het Diabetesfonds
Zelfgemaakt of zelf gekocht
In de winkel staan een hoop smoothies in het schap waaraan suiker, honing, vruchtensap of zuivelproducten zoals room is toegevoegd. Die ingrediënten zorgen ervoor dat je smoothie soms tot wel 7 suikerklontjes kan bevatten!
Wil je dus controle over de inhoud van je smoothie, dan kun je ‘m beter zelf maken. Toch is een smoothie nog steeds een betere keuze dan frisdrank. Dat komt omdat er nog steeds goede voedingsstoffen inzitten; dat is bij een blikkie cola niet zo.
Vullend en groen
Wil je een vullende en gezonde smoothie, zorg dan voor een mix tussen fruit, groenten, vetten en eiwitten.
Denk bijvoorbeeld aan een groene smoothie: die maak je met groenten die weinig suikers bevatten, zoals spinazie en boerenkool. Vul dit aan met een fruitsoort zoals banaan, yoghurt als eiwit en wat noten of zaden voor de vetten. En wil je toch liever een fruitsmoothie? Let er dan op dat je er niet meer dan twee soorten fruit in doet en meng ‘m ook met eiwitten en vetten.
Een smoothiebowl met niet te veel soorten fruit is vaak ook een gezonde keuze. Door de smoothie in een kom te doen en af te maken met zaden en pitten, ‘eet’ je deze met een lepel. Hierdoor krijgen je hersenen alsnog kauwsignalen binnen, en maak je wel het enzym aan dat helpt bij koolhydraatvertering.
Is een gezonde smoothie een fabel?
Het is niet zo dat een smoothie per definitie ongezond of gezond is. Het kan beide kanten opgaan! Toch is het de gezondste keuze om fruit los te eten, omdat je er meer vitamines door binnenkrijgt en sneller een vol gevoel hebt. Op naar de fruitboer dan maar.