Houd je een kater buiten de deur met elektrolyten?
- Artikel
- 03 aug 2023
- 3 minuten leestijd
Feestje gehad? Te veel gezopen? De volgende dag de hele dag belabberd op bed? De hele ochtend boven het toilet hangen is geen goede dagbesteding, dus hoe kom je zo snel mogelijk van die vreselijke kater af?
Hoe ontstaat een kater?
Het korte antwoord? Omdat je te veel alcohol gedronken hebt op dat feestje gisteravond. Het lange antwoord? Door alcohol scheiden de nieren veel water uit waardoor je vaak moet plassen. Door het vochtverlies voel je je de volgende dag katerig. Er zit verschil tussen een biertje of wijntje en sterke drank. Sterke drank komt in kleinere glaasjes, waardoor je wel relatief gezien dezelfde hoeveelheid alcohol binnen krijgt, maar minder vocht. Daardoor is de kater de volgende dag vaak heftiger.
Een kater kan ook ontstaan doordat je jezelf vergiftigt. Ja, echt! De stof 'acetaldehyde' ontstaat in je lichaam bij de afbraak van alcohol. Je lichaam breekt deze stof vanzelf af, maar als je veel drinkt, kan je lichaam het niet allemaal aan. Daardoor heb je toch nog veel van deze stof in je lijf. En daar ga je je niet beter van voelen.
Elektrolyten tegen een kater
Je lichaam krijgt elektrolyten binnen door drinken, voeding en supplementen. Die krijg je dus al binnen zonder dat je er iets extra’s voor doet. Het zijn mineralen die onder andere in je bloed en urine zitten.
Alcohol droogt je lichaam uit, onder andere door zweet, vaker te plassen en doordat je nieren harder moeten werken. Dat betekent dat je meer elektrolyten uitstoot dan je binnenkrijgt. Met als resultaat: een flinke kater. Werkt het aanvullen van elektrolyten dan tegen het gevoel van een kater?
Ja. Elektrolyten herstellen de vochtbalans in je lichaam na het drinken van alcohol, waardoor je kater minder zwaar wordt. Uit verschillende studies blijkt dat proefpersonen zich beter voelden als ze een elektrolytoplossing dronken na een heftig avondje zuipen.
Ook goed om te doen: tijdens het drinken elektrolyten binnen krijgen en genoeg water blijven drinken. Want bier mag dan wel vocht zijn, maar de alcohol droogt alsnog je lichaam uit.
Sportdrankjes en kokoswater
Waar vind je die elektrolyten dan? Heel simpel: in sportdrankjes. Veel sportdranken met elektrolyten bevatten bijvoorbeeld natrium. Natrium helpt je lichaam vocht vast te houden, waardoor je minder snel uitdroogt én minder snel koppijn krijgt.
Geen zin in een chemisch blauw sportdrankje? Kokoswater helpt ook! Net als sportdrankjes bevat kokoswater natrium, kalium en zelfs kleine hoeveelheden calcium en magnesium. Dit zijn allemaal elektrolyten die essentieel zijn voor veel lichaamsfuncties.
Maar nu je weet hoe je een kater kunt voorkomen en behandelen met elektrolytes, is het natuurlijk niet een aanleiding om meer te gaan zuipen. Toch?