Inkakken na het eten: bestaat de after dinner dip echt?
- Artikel
- 13 dec 2023
- 3 minuten leestijd
Je hebt nog maar net je avondeten achter de kiezen, of je bent al hondsmoe. De zogenoemde 'food-coma' slaat in. Even uitbuiken op de bank moet kunnen. Maar...hoe komt het dat we na een maaltijd zó instorten? Zak onderuit en lees hier alles over de ‘after dinner dip’.
Wat is een voedselcoma (after dinner dip)?
Het komt je vast bekend voor: een gevoel van vermoeidheid of slaperigheid na het eten van een maaltijd. Vooral na het avondeten storten we vaak in. Dit fenomeen heet postprandiale hypotensie, maar noemen we in de volksmond ook wel een ‘after dinner dip’ of voedselcoma (food coma). Het kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld wat en hoeveel je eet, de productie van bepaalde stoffen in je hersenen, én je spijsvertering.
Slaperigheid door neuronen, zuren en melatonine.
Na het eten van een flinke maaltijd worden in je hersenen specifieke cellen aangemaakt: orexin neuronen. Deze cellen produceren een eiwit dat de hersenactiviteit als het ware vermindert, wat voor een vermoeid gevoel zorgt. Tegelijkertijd wordt er méér insuline aangemaakt als onderdeel van de spijsvertering. Die insuline verhoogt vervolgens weer het melatonineniveau in je lichaam. En veel melatonine is niet bevorderlijk voor je energieniveau, want melatonine is hét slaaphormoon…
Instorten door dierlijke bronnen
Daarnaast zijn aminozuren, zoals tryptofaan, aanwezig in voedsel. Het komt vooral veel voor in dierlijke bronnen van eiwit, zoals: melk, zalm, eieren en kip. Deze aminozuren kunnen de productie van het stofje serotonine in de hersenen verhogen. Serotonine kan vervolgens worden omgezet in melatonine. Opnieuw, het slaaphormoon. En dat is waarom het eten van aminozurenrijk voedsel (vooral tryptofaan) slaperigheid kan veroorzaken!
Koolhydraten maken moe
Ook de grootte van je maaltijd speelt een belangrijke rol bij de after dinner dip. Simpel gezegd is de kans op vermoeidheid groter wanneer je grotere porties eet. Maar: het soort voedsel kan ook een verschil maken. Een maaltijd die bestaat uit veel suiker of koolhydraten kan een boosdoener zijn. Deze voedingsmiddelen zorgen namelijk voor een snelle toename van je bloedglucosegehalte. Om dat te kunnen verwerken, maakt je lichaam in één keer veel insuline aan. En zoals je net al las, verhoogt die insuline het melatonineniveau in je lichaam. En daar wordt je dus slaperig van.
Nooit meer een after dinner dip
Volgens onderzoek van het Amerikaanse CNN zijn er een aantal dingen die je kunt doen om je voedselcoma te beperken. We zetten het hier voor je op een rijtje: