Is diepvriesgroente minder gezond dan verse groente?
- Artikel
- 17 mei 2022
- 2 minuten leestijd
Wie gezond bezig wil zijn, eet minimaal 250 gram groente per dag. Bijna alles wat er aan verse groente in de supermarkt te vinden is, ligt ook stukken goedkoper in de diepvries. Maar vers is gezonder, toch? Of wordt diepgevroren groente net als diepvriesvis en diepvriesfruit onterecht onderschat?
Vers van het land vs. vers uit de supermarkt
Groenten die net geoogst zijn, bevatten de meeste voedingstoffen. Vers van het land is alleen niet hetzelfde als vers in de supermarkt. Het duurt vaak enkele tot meerdere dagen voordat de groenten in de supermarkt belanden. Daarnaast zijn er verschillende conserveringsmiddelen nodig om de groenten tijdens transport goed te houden. Het kan dus zomaar zo zijn dat jouw paprika uit de supermarkt al dagen oud is, voordat het op je bord belandt. En hoe ouder je paprika is, hoe meer voedingstoffen er verloren zijn gegaan.
Diepvriesgroenten
Diepvriesgroenten worden direct na de oogst ingevroren. Daardoor gaan er minder voedingstoffen – minder vitamines en mineralen – verloren. In veel gevallen bevatten diepvriesgroenten zelfs meer voedingstoffen dan verse groenten, legt voedingsexpert Karolien Olaerts uit aan het AD: “De groenten worden enkele uren na het oogsten ingevroren bij zo’n min 35 graden Celsius tot min 40 graden Celsius. Het intense vriesproces zorgt ervoor dat de cellen nauwelijks stukgaan zodat de micronutriënten behouden blijven.”
Wat is gezonder?
Diepvriesgroenten zijn minstens even gezond als verse groenten (en in veel gevallen dus zelfs gezonder) en daarnaast een stuk goedkoper. Gooi dus de volgende keer met een gerust hart een zak (voorgesneden) diepvriesgroente of diepvriesfuit in je mandje.