Is energy drink gemaakt van stierenballen?
- Artikel
- 19 jun 2023
- 2 minuten leestijd
Energiedrank of energy drink zou je vleugels geven. De drankjes zitten namelijk vól met cafeïne. Er is ook een ander ingrediënt dat zorgt voor deze tijdelijke boost: taurine. Het vermoeden is dat deze stof wordt gemaakt van stierenballen, maar is dat wel waar?
Ingrediënten
In één blikje energy drink zit ongeveer evenveel cafeïne als in een grote kop koffie. Ook bevat het drankje suiker en zit er het oppeppende stofje taurine in. Al deze stoffen kunnen effectief zijn, maar bij grote hoeveelheden ook negatieve bijwerkingen hebben. Zo kun je bij een overschot aan cafeïne - na een enorme energiepiek - steeds vermoeider worden. Kortom: je krijgt een inkakker. Ook kun je je heel angstig gaan voelen en kan dit leiden tot concentratieproblemen. Precies niet waar je energy drink voor neemt, dus.
Wat is taurine?
Taurine is een aminozuur dat het vocht in je cellen regelt. Het is een belangrijke stof die je lichaam ook zelf kan aanmaken. Say what? Taurine komt vooral voor in de ogen, spieren, hersenen en het hart. Ook vind je taurine terug in dierlijke en eiwitrijke producten, zoals vlees en schelpdieren. Bovendien komt het terug in babyvoeding en zit het in de pre-workout supplementen die sporters nemen voor het trainen.
Feit of fabel: stierenballen in energy drink
Denk je aan energy drinks, dan denk je waarschijnlijk aan het beroemde logo (lees: dat merk dat je vleugels geeft) met stieren. Taurine is dan ook vernoemd naar taurus, het Latijnse woord voor stier. Niet gek, want in 1872 werd de stof taurine per toeval ontdekt in de ossengal van een stier. De ossengal is de afscheiding van de lever en galblaas. Taurine in energy drink komt dus sowieso niet van stierenballen, zoals wordt gesuggereerd. Maar waar komt het dan wel vandaan?
Laboratorium
Je kunt rustig ademhalen, want ook uit de lever of galblaas wordt de taurine in jouw drankje niet gewonnen. Tegenwoordig wordt de taurine die in energy drinks zit tijdens een chemisch proces in een lab nagemaakt. Een goede namaak is dus zo slecht nog niet, maar of het je vleugels geeft? Dat blijft de vraag.
Meer weten over eten?
Schrijf je in voor de Eerlijker eten nieuwsbrief. Wij helpen jou met het maken van bewuste keuzes. Van de herkomst van voedsel en jouw keuzes in de supermarkt tot aan de maaltijd die je uiteindelijk op tafel zet.