Is havermelk overprijsde onzin?
- Artikel
- 23 feb 2022
- 2 minuten leestijd
Wie milieubewust is koopt iets anders dan koemelk. Aanschouw havermelk. Maar dit kent wel een hogere prijs. Een liter havermelk kost bijna vier keer zo veel als een liter koemelk. Maar de ingrediënten zijn veel water en een beetje haver, dus waar komen die kosten dan vandaan?
Melk niet uit een koe, maar een plant. De fabrikanten mogen het geen havermelk noemen, omdat het een beschermde aanduiding is voor een dierlijk product. Daarom staat er op verpakkingen vaak haverdrink.
Wat is havermelk?
Havermelk is gemaakt van haver en water. Er is dus geen koe bij te pas gekomen: een voordeel voor de vegans! De voedingswaarden van havermelk lijken daarentegen wel minder op die van koemelk. De plantaardige drank bevat minder verzadigde vetten en meer onverzadigde vetten in vergelijking tot halfvolle melk. Ook zitten er veel vezels in ten opzichte van andere melkvervangers en wat eiwitten die zorgen voor de goede schuimlaag op je kopje cappuccino. Maar met de nadruk op ‘wat’ eiwitten. Heel veel eiwitten bevat de plantaardige drank niet. Daarmee is het dus ook niet een echt gezonder alternatief voor melk. Wel beter voor het milieu.
Waarom is het zoveel duurder?
Hoe kan het dat een beetje haver en water zoveel duurder is dan melk van een koe die ook nog eens gevoed en verzorgd moet worden? Haver is ook geen dure grondstof. Het zit hem in het de marketing, kleinere vraag en de inventiviteit. Wat is iemand bereid te betalen? Het is goed voor de planeet, dus dat mag wat kosten.
Hoe maak je het zelf?
Alles wat je nodig hebt is havermout, water, een staafmixer en een fijne zeef of theedoek. Met één pak havermout, van rond de 60 cent, kun je ongeveer 5 liter havermelk maken. De verhoudingen zijn 90/10. 90% water en 10% havermout. Wil je een liter havermelk maken? Pak dan 1 liter water en 100 gram havermout.
- Voeg het water toe bij de havermout in een kom
- Mix het met de staafmixer totdat alle havermout zo klein mogelijk is.
- Zeef de havermoutpap uit je mengsel et voilà! Eigengemaakte havermelk. Gooi de gezeefde haverpulp niet weg! Dit kun je nog verwerken in pannenkoeken of bananenbrood.
Je kunt er naar eigen smaak nog ingrediënten aan toevoegen zoals vanille, kaneel of dadels.