Kan kauwgom echt helpen tegen een stinkadem?
- Artikel
- 29 dec 2023
- 3 minuten leestijd
Meurt jouw gesprekspartner uit zijn mond? Waarschijnlijk trek je dan direct een kauwgompje uit je zak om aan te bieden. Want...aan een vieze adem kun je iets doen. Toch? Lees hier of je met kauwgom écht een vieze adem kunt weren (of niet).
Kauwgom van bomen
Kauwgom: een klein, elastisch ‘snoepje’ vol zoetstoffen en kleurstoffen. Het is uiteraard bedoeld om op te kauwen en niet om door te slikken. Je gebruikt het voor een frisse adem, en een fris gevoel in je mond. Het snoepje wordt gemaakt van gom; dat is het sap van bomen. De gom wordt uit de bast van de boom gehaald en dit wordt vervolgens gesmolten in een kauwgomfabriek. Dan worden zoet- en kleurstoffen toegevoegd, wat zorgt voor het lekkere, frisse smaakje.
Eeuwenoud goedje
Kauwgom is een eeuwenoud goedje. Ontdekkingsreiziger Columbus schreef al in de vijftiende eeuw over Indianen die op hars uit bomen kauwden; een soort eerste variant van kauwgom! Amerikanen namen dit over, maar probeerden er een smakelijke twist aan te geven. Zo kwam de eerste kauwgom met pepermuntsmaak op de markt. Door Amerikaanse soldaten die Europa bevrijdden aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, is kauwgom ook in Europa terechtgekomen. De soldaten deelden na het bevrijden namelijk pakjes kauwgom uit!
Meuren in de ochtend
In ruim 90 procent van de gevallen ontstaat een vieze adem door problemen in de mond. Denk aan tandplak, of tongaanslag. Een langdurige slechte adem noemen we halitose. Daar heeft ongeveer vijftien procent van de mensen last van. Tegen een krant vertelde een huisarts hierover: “In de meeste gevallen wordt halitose veroorzaakt door een teveel aan bacteriën die van nature in de mond aanwezig zijn. Tijdens je slaap wordt er minder speeksel aangemaakt, dat zorgt ervoor dat bacteriën meer kans hebben om te groeien, met de bekende ochtendgeur tot gevolg.” Al deze bacteriën, die lekker kunnen groeien terwijl je ligt te pitten, brengen namelijk afvalstoffen en zwavelverbindingen met zich mee. En dat zorgt dus voor een vieze geur. Die vieze ochtendadem (van je partner) is dus niet zo gek!
Andere boosdoeners van vieze adem
Durf je van jezelf te zeggen dat je mondhygiëne optimaal is, maar heb je tóch last van een vieze adem? Dan zou het ergens anders vandaan kunnen komen...Mondhygiëne is namelijk niet de enige boosdoener. Andere oorzaken van een slechte adem kunnen zijn: maagproblemen, medicijngebruik, ontstoken amandelen, of een aandoening aan de longen.
Kauwgom, de redder in nood?
Wanneer je op taaie kauwgom kauwt, wordt het zacht en komt de frisse smaak vrij. Soms zelfs zó fris, dat je er traanogen van krijgt. Dat komt door de scherpe smaak van mint: een populaire smaak omdat deze zo fris is. Op de korte termijn zorgt je kauwgompje voor een frisse smaak én geur in je mond. En dat is natuurlijk ook goed voor je zelfvertrouwen! Maar...kauwgom is géén langetermijnoplossing voor een vieze adem. Het effect houdt op, als je bent uitgekauwd.
Dit kun je doen tegen een vieze adem
Dus wat werkt dan wél (of in ieder geval: langer)? We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet, die je adem consistent beter kunnen maken:
Maak je mond goed schoon. Poetsen, flossen, stoken én je tong schrapen!
Bezoek tenminste één keer per jaar de tandarts (en de mondhygiëniste als het nodig is).
Drink en eet regelmatig gedurende de dag. Dit zorgt ervoor dat de bacteriën in je mond minder gassen maken (bijvoorbeeld doordat je mond niet uitdroogt).
Stop met (veel) knoflook eten. Hoe gek je ook bent op knoflook, het kan je adem écht veel viezer maken…