Kijkersvraag: De geschiedenis van gourmetten
- Artikel
- 06 jan 2021
- 2 minuten leestijd
De feestdagen zitten erop en heel Nederland heeft weer massaal hun gourmetstel opgeborgen. Het is een traditie in Nederland, maar waardoor zijn we eigenlijk zo massaal aan het gourmetten geslagen en waar komt het vandaan? Wij gingen op onderzoek uit.
Met z’n allen
Een grote kans dat jij ook dit jaar voor gourmetten bent gegaan, want maar liefst 4 op de 5 Nederlanders gourmet rond de Kerst blijkt uit onderzoek van Plus Supermarkten gehouden onder 519 respondenten in 2015. Gourmetten doen we vooral omdat het volgens 59% van de ondervraagden stress scheelt en omdat het volgens 82% een gezellige bezigheid is. Men kan zelf kiezen wat het bereidt, waardoor er voor elk wat wils is. Hoofdpijn in de keuken over wat te bereiden is er niet meer bij. Lange leve de gourmet! Tenminste, voor de vleesliefhebbers. Maar wie moeten we dankbaar zijn.
Zwitserse uitvinding
Het gourmetten is van origine een Zwitserse uitvinding dat eind jaren ’70 door chef-koks Ton Boer en Huub Oudshoorn naar Nederland is gebracht. Ze gingen het hele land door om het gourmetstel zoals wij deze vandaag de dag kennen te presenteren. Het toenmalige Voorlichtingsbureau Vlees en het Bedrijfschap Slagersbedrijf kwamen met de campagne 'Gourmet, probeer ’t eens!’. Zij zagen dat Nederland een echt zuivelland is waardoor de kaasfondue erg in trek was. Maar de slagers wilden met hun vlees niet achterblijven bekennen Ton Boer en Huub Oudshoorn in een interview aan Vice: "Gourmetten was voor slagers een perfect middel om méér vlees te verkopen," vertelt Oudshoorn. "Hiermee konden we én laten zien hoe je vlees bereidde én zorgen dat mensen meer gingen kopen. Want in plaats van een onsje biefstuk per persoon, eet je met gourmetten drie keer zoveel."
Deze campagne is een goud antwoord gebleken op de kaasfondue die alsmaar aan populariteit won en door het Nederlandse Zuivelbureau goed in de markt werd gezet. Inmiddels heeft het gourmet de kaasfondue ruimschoots ingehaald.
Meer weten over eten? Schrijf je in voor de Eerlijker eten nieuwsbrief. Wij helpen jou met het maken van bewuste keuzes. Van de herkomst van voedsel en jouw keuzes in de supermarkt tot aan de maaltijd die je uiteindelijk op tafel zet.
Volg ons ook op Instagram!
Bronnen: Quest, Plus Supermarkten, Vice