Klotsoksels? Waarom je soms van deo moet veranderen
- Artikel
- 11 jul 2023
- 3 minuten leestijd
In de ochtend, na het sporten of om je even op te frissen: de meeste mensen kunnen zich geen leven inbeelden zonder deodorant. Toch lijk je soms met geen spuitbus of roller tegen zweet op te kunnen boksen. Kan je immuun worden voor deodorant?
Okselfris met geitenvet of kristallen
Sinds het oude Egypte gebruiken mensen al deo. Aluinkristallen -een kristalsoort die antibacterieel werkt- werden vermengd met water en dit werd aangebracht op de huid. Dit mengsel maskeert namelijk de geur van zweet. Ook de Romeinen maakten gebruik van deodorant, maar dan met houtskool en geitenvet. Wie lekker wilde ruiken, moest daar dus iets voor hebben.
Gelukkig kreeg deo door de tijd heen een upgrade, want in 1888 werd in de Verenigde Staten de eerste échte deodorant op de markt gebracht onder de naam Mum. Deze deodorant werkte in op zinkverbindingen, die ervoor zorgen dat de huid zuur wordt en daarmee de groei van bacteriën remt. In andere woorden: deze deo 2.0 zorgde ervoor dat je minder gaat stinken.
Deodorant versus zweet: hoe het nu werkt
Waarom je (soms) stinkt? Die onfrisse geur onder je oksels wordt veroorzaakt door de interactie tussen zweet en bacteriën, die op het huidoppervlak leven. Deodorants maskeren die geur met geurstoffen en alcohol, waardoor het zweet wordt verzuurd en er minder bacteriën kunnen leven.
Waar deodorant vooral de geur maskeert, zorgt anti-transpirant (geboren in 1906) ervoor dat je daadwerkelijk minder zweet. Dit komt doordat het de afvoergangen van de zweetklieren verstopt. Vroeger was het zuur in sommige anti-transpiranten zelfs zó sterk, dat het de huid aantastte en gaten in kleding veroorzaakte. Die liggen gelukkig niet meer in de schappen, want de anti-transpirant van vandaag bevat aluminiumchloorhydraat om irritatie tegen te gaan.
De break-up met deo: dit ligt wél aan jou
Toch lijkt deodorant haar taak niet altijd te doen. Door stress, hormonale veranderingen of nieuwe medicijnen kan je lichaam soms meer zweet produceren dan normaal. Het kan zo zijn dat je huidige deodorant niet opgewassen is tegen deze veranderingen en daardoor niet meer werkt. Ook zijn er onderzoeken die beweren dat je lichaam een weerstand kan ontwikkelen tegen deo. De bacteriën op je huid zijn dan gewend geraakt aan de ingrediënten. Dit zorgt ervoor dat je lichaam minder goed reageert op de deo. En ze had maar één taak…
Thank you, next
Dat jouw deodorant niet meer lijkt te werken, betekent niet dat deze plotseling niet meer effectief is. In theorie werkt de deo in kwestie nog steeds…alleen niet bij jou! Je bent dus immuun geworden voor de (ingrediënten in die) deodorant. Maar betekent dit dat je al jouw rollers en spuitbusjes nu regelrecht in de prullenbak moet gooien? Nee. Volgens dermatologen hoef je pas van deo te veranderen wanneer je al kort na het opdoen van de deo weer begint te stinken. Verander dus eens in de zoveel tijd van deodorant formule en jouw oksels blijven fris en fruitig. Thank you, next.