Krijg je bedwantsen als je je bed niet genoeg verschoont?
- Artikel
- 14 nov 2023
- 4 minuten leestijd
Ik ga op reis en ik neem mee: bedwantsen. De insecten verstoppen zich op warme plekken, zoals in koffers en...in je matras. De kleine diertjes kunnen grote ergernis opwekken, want hun beten jeuken nogal. Waar kom je bedwantsen tegen? En: wonen ze eerder tussen smerige lakens?
Wat zijn bedwantsen?
Je krijgt vast al jeuk bij het idee van deze kleine engerds: bedwantsen. Het zijn insecten die leven op het bloed van dieren én mensen. Ze hebben zes pootjes en een plat ovaal lijf. Een klein dier (van zo’n 6 millimeter groot) die voor grote ergernis kan zorgen, want hun beten kunnen flink jeuken.
Bedwantsen zijn vooral tijden de avond en nacht actief. En hun favoriete uitgaansplek? Jouw bed. De insecten houden namelijk niet van licht, maar wél van warmte en ‘uitgeademde lucht’, aldus het RIVM. Niet alleen jij kruipt dus graag onder je lakens, maar ook de bedwants leeft er graag.
Kleine bijtwondjes
Ze leven graag daar waar ze zich kunnen verstoppen, zoals in naden van een matras. Maar ook: in kasten, achter behang, en tussen kleren. Of zelfs in je laptop! Overal waar het warm is, dus. En vooral waar jij bent, want ze leven op bloed. Hebben bedwantsen je te pakken gekregen? Dan krijg je kleine, rode vlekjes of bultjes op je huid. Dit zijn de bijtwondjes. Hier houd je géén littekens aan over en ze gaan vanzelf weg. Je kunt gelukkig ook geen ziektes krijgen van bedwantsen.
Ik ga op reis en ik neem mee: bedwantsen
De kans op bedwantsbeten is groter onder mensen die veel reizen. Hoe meer bedden je in slaapt, hoe groter de kans om bedwantsen tegen te komen. En omdat de diertjes zich op warme plekken verstoppen (zoals je bagage), kunnen ze gemakkelijk met je meereizen op en in spullen. Maar: als ze je hebben gebeten (in zo’n tien minuten), gaan ze weer van je lichaam af. Mensen dragen bedwantsen dus niét mee op hun lijf.
Plaag in de metro van Parijs
Niet alleen in bagage en kleren reizen bedwantsen mee, maar ook in de Parijse metro. Dit najaar zijn er in de Franse hoofdstad meldingen gemaakt van bedwantsplagen. De insecten zouden vooral eitjes leggen in de voering van metrostoelen.
Hoe je een plaag herkent? Door donkere vlekken, bijvoorbeeld op je matras. Dit is de poep van de bedwants. De plaag in Parijs bleek achteraf wel mee te vallen; er werden altijd al meldingen gedaan van hun bestaan. Volgens een recent onderzoek kampt 1 op de 10 Franse huishoudens met de kleine insecten. Maar waarom duiken bedwantsen op?
Slechte hygiëne, meer beestjes?
Bedwantsen komen wel eerder voor op onhygiënische plekken, maar karige hygiëne is niet direct de oorzaak van bedwantsen. Je krijgt ze simpelweg door ergens te verblijven waar spullen besmet zijn met de diertjes. Denk ook aan tweedehands meubels, zoals een vloerkleed. Vanaf daar kunnen ze zich verspreiden naar (spullen in) een andere ruimte. En op plekken waar mensen dicht op elkaar zitten en bedden die veel personen zien…zoals die van een hotel. Zulke spullen kun je dus het beste van tevoren checken.
Hoe (vaak) moet je écht je bed verschonen?
In je bed kan er van alles leven. Denk aan bacteriën, schimmels en huisstofmijt. Toch zal je van die dingen niet snel ziek worden. De bacteriën tussen jouw lakens zijn namelijk meestal van jou en huisstofmijt is vooral een probleem als je daar allergisch voor bent.
Bedwantsen daarentegen, bijten. Maar of je die tegengaat door je lakens heel vaak te wassen? Dat niet per se. De insecten kunnen zich tenslotte ook verstoppen op andere plekken dan je bed...om daarna alsnog je bed in te kruipen. Uiteindelijk is de regel: waar mensen zijn, zijn bedwantsen. Je moet pech hebben en een besmet voorwerp tegenkomen, wil je ze oplopen.
Hoe vaak je je bed het beste kunt verschonen? Dat blijft een persoonlijke kwestie. Van ranzig beddengoed zal je niet snel ziek worden en er is ook geen bewijs dat je slechter slaapt in een vies bed. En…de komst van bedwantsen voorkom je ook niet door je lakens elke dag te wassen. Het gebruikelijke advies is eens in de twee weken je bed te verschonen. Wel zo fris, toch?