Kweekvlees: écht vlees zonder het slachten van een dier
- Artikel
- 15 maa 2022
- 2 minuten leestijd
Een sappige hamburger, niet van de koe, maar uit het laboratorium. Het klinkt als iets uit de verre toekomst, maar het is misschien dichterbij dan je denkt.
Een doorbraak, want de Tweede Kamer beslist over een motie die de proeverijen van dit vlees mogelijk maakt.
Wat is kweekvlees?
Het is echt vlees. Het is dus geen vegaburger of ander plantaardig product. Je hebt er namelijk een koe voor nodig. Die moet namelijk stamcellen leveren en die haal je met een prik uit de bil van een koe. Vervolgens worden de cellen suikers, zuurstof, warmte, etc. gevoed zodat ze uitgroeien tot spier- en vetweefsel. Vlees dus. Het hele proces, van stamcel tot hamburger, duurt ongeveer drie maanden. Dit kan overigens ook met een varken.
Tien jaar geleden werd ‘ie voor het eerst gepresenteerd: de eerste kweekvleeshamburger. Gemaakt door de Nederlandse professor Mark Post en 40 miljard cellen. Sindsdien is de ontwikkeling van het vleesproduct in een stroomversnelling gegaan.
Is het écht duurzamer?
Het is veel duurzamer dan het vlees dat we nu eten. Je hebt er 40% van de hoeveelheid water voor nodig, 40% van de energie en omdat het wordt gemaakt in het lab maar 5% van de hoeveelheid land die wordt gebruikt voor veeteelt.
Lees ook
Waarom je niet altijd weet waar je vlees vandaan komt
Verboden!
Kweekvlees is nu nog verboden in Europa. Onderzoekers mogen niet eens een stukje proeven. Maar de Tweede Kamer ziet kansen in de ontwikkeling van het product. Proeverijen kunnen helpen met de verbetering van de smaak van het vlees. Dus wie weet eet je in de toekomst een broodje kweekvlees!