Liefde op het eerste gezicht: kan je écht op slag verliefd worden?
- Artikel
- 14 feb 2024
- 4 minuten leestijd
Twee vreemden botsen tegen elkaar aan. Als zij elkaar aankijken, voelt het alsof zij door bliksem zijn geraakt. Vlinders in de buik en een sneller kloppend hart: als we romantische komedies moeten geloven, kun je op slag verliefd worden. Bestaat ‘liefde op het eerste gezicht’ echt?
Waarom worden we verliefd?
Op de vraag waarom de vonk tussen personen soms overslaat bestaat geen exact antwoord. De meest gegeven verklaring voor verliefdheid is dat het een middel is om mensen bij elkaar te brengen, zodat ze zich gaan voortplanten. Daarnaast vraagt het opvoeden van kinderen om veel aandacht en verzorging. Dát gaat gemakkelijker met twee ouders, dan met eentje.
Als je verliefd op iemand wordt, komen er chemische stoffen in je lichaam vrij. Er ontstaat een chemische kettingreactie in je hersenen, waardoor je je goed voelt bij je geliefde. Stoffen die vrijkomen zijn bijvoorbeeld dopamine en serotonine, ook wel bekend als de ‘geluksstofjes’. Dopamine zorgt voor een gelukkig gevoel, maar kan ook verslavend zijn. Je kent het misschien wel: je kunt maar niét genoeg van elkaar krijgen. Je hersenen sturen ook signalen naar de rest van je lichaam, waardoor je hart sneller kan gaan kloppen en je ‘vlinders in je buik’ voelt.
‘Vlinders in je buik’ zijn echt
En als je die liefde voelt, voél je die ook. Letterlijk! Als je kijkt naar iemand waar je van houdt, dan lijkt je hart (of borst) te gaan gloeien. Of misschien voel je wel de bekende ‘vlinders in je buik’. Wetenschappers van de Aalto University in Finland deden onderzoek naar hoe we emoties in ons lijf voelen. En wat bleek? Liefde voelen we wel degelijk in ons lichaam!
Ruim zevenhonderd proefpersonen kregen een tekening van een lichaam te zien. Daarnaast moesten zij verschillende stimuli bekijken: woorden, verhalen, filmpjes en gezichtsuitdrukkingen, die horen bij verschillende emoties. Voelden zij iets in hun lichaam ‘actief’ worden, bij het zien van de stimuli? Zo ja, dan moesten zij dié delen roodkleuren. Te zien was dat de proefpersonen bij verschillende emoties andere lichaamsdelen gingen voelen. Liefde werd gevoeld in het hoofd, maar verspreidde zich ook over het hele lichaam. Vooral rond de borst en…de buik!
Bestaat ‘liefde op het eerste gezicht’?
Maar of je die dingen ook direct kunt voelen na één blik? Er zijn onderzoeken die dat (lees: liefde op het eerste gezicht) ondersteunen. Zo zouden mensen al binnen een fractie van een seconde kunnen bepalen hoe aantrekkelijk ze iemand anders vinden. Bij een ander onderzoek werd aan personen in een langetermijnrelatie gevraagd op wat voor manier hun relatie was begonnen. Ongeveer elf procent van de mensen gaf aan dat alles begon met ‘liefde op het eerste gezicht’. De eerste indruk van iemand zóu dus kunnen leiden tot een langdurige band.
Aan de andere kant: sommige stellen hebben veel tijd nodig om een band te scheppen. Vrienden die later geliefden worden, bijvoorbeeld. Er zijn trekken die je niet met één blik kunt zien, zoals humor of intelligentie. Ben je daar bewust naar op zoek, dan is ‘liefde op het eerste gezicht’ misschien minder waarschijnlijk dan wanneer je vooral bezig bent met visuele aspecten.
Aantrekkelijkheid doorgeven
Toch zijn de meningen over het bestaan van liefde op het eerste gezicht erg verdeeld. Volgens onderzoekers van de University of Sydney en de Vrije Universiteit Amsterdam is échte liefde op het eerste gezicht -zoals op dating apps- bijvoorbeeld onzin.
Bij hun onderzoek kregen (vrouwelijke) proefpersonen profielfoto’s te zien van mannen, met de vraag of zij de man aantrekkelijk vonden. Hoe aantrekkelijk iemand een man vond bleek sterk af te hangen van de profielfoto die zij ervoor hadden gezien! Kortom: hoe aantrekkelijk iemand voor jou is, hangt af van wat (lees: wie) je net hebt gezien. Zie je een bovengemiddeld knap persoon, dan is degene die je daarna ziet wel tien tot vijftien procent aantrekkelijker. Dat zou betekenen dat liefde op het eerste gezicht niet echt bestaat…
Geloof jij in liefde op het eerste gezicht?