Mager gehakt is vaak vetter dan je denkt
- Artikel
- 05 mei 2022
- 2 minuten leestijd
De supermarkt barst van de ‘bewuste’ keuzes. Maar wat als je bewuste keuze helemaal niet zo bewust blijkt te zijn? In veel gevallen is mager rundergehakt vetter dan shoarma of spareribs, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.
Vetter dan toegestaan, of toch niet?
Volgens de Europese richtlijn mag mager gehakt tot 7 procent vet bevatten. Simpel zat zou je denken, maar in Nederland maakt de Warenwet een onderscheid tussen gehaktvlees en gehakt. Het verschil? Als een fabrikant een toevoeging doet aan het vlees, zoals zout of water, noemen we het gehakt. Het onbewerkte vlees, zonder toevoegingen, noemen we gehaktvlees. Als een fabrikant zogenaamde hulpstoffen toevoegt, dan gelden de Europese regels niet meer. Fabrikanten moeten voldoen aan de Nederlandse Warenwet en die zegt dat mager gehakt tot 15 procent vet mag bevatten.
Vetter dan shoarmavlees of spareribs
Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: "Mager of extra mager rundergehakt dat vetter is dan half-om-half gehakt of gewoon rundergehakt. Of zelfs vetter dan shoarmavlees of spareribs van varken. Dat verwacht je niet, de term (extra) mager zet mensen op het verkeerde been. En het is hartstikke ongezond, want vet in gehakt is dierlijk en daarom voor een groot deel verzadigd. Dat verhoogt het ongunstige cholesterol in je bloed en dat is ongezond voor je hart en bloedvaten."
De Consumentenbond onderzocht 62 gehaktvarianten van 12 supermarkten. Slechts vijf (!) van de onderzochte varianten bleken minder dan 10 procent vet te bevatten.
Voor de volgende keer in de supermarkt
Check het etiket op de achterkant van je magere product en vergelijk met enkele niet-magere producten. In 'gewoon' rundergehakt zit soms minder vet, ondanks dat er volgens de warenwet tot 25 procent vet in mag zitten.
In 2011 hebben we in de Keuringsdienst van waarde een soortgelijke ontdekking gedaan: mager spek was vaak veel vetter dan verpakking beloofde. Bekijk de hele aflevering hier.