Menstruatie aangebroken? Dít is waarom ongesteldheid je hongerig maakt
- Artikel
- 30 okt 2023
- 3 minuten leestijd
Een pot chocopasta in één klap leeggelepeld of de bodem van een zak chips bereikt? Dan zou het zomaar kunnen dat die tijd van de maand weer dichtbij is. Het is geen geheim dat je veel honger krijgt rond je menstruatie. Maar hoe komt dat? En waarom hebben we vaak dezelfde ‘cravings’ (lees: koolhydraten)?
Waarom krijg je zo’n honger?
Een groot deel van de vrouwen ervaart premenstrueel syndroom (PMS) symptomen, zoals kramp, hoofdpijn en…trek. Die trek of honger wordt ook wel ‘cravings’ genoemd, omdat je vaak naar specifieke producten hunkert. Hoe die onstilbare trek ontstaat? Tijdens de menstruatie worden je hormonen door de war geschopt. Die eetbuien komen dus door hormoonschommelingen.
Twee van die hormonen zijn oestrogeen en progesteron. Net voor én tijdens de ongesteldheid daalt het niveau aan oestrogeen: het hormoon die normaal gesproken de eetlust remt. Tegelijkertijd neemt het hormoon progesteron juist toe, waardoor je hongerig wordt. Niet zo gek dat jouw leven in deze tijd dus als de hunger games voelt.
Geluk(shormoon) haal je uit koolhydraten
Eén van de hormonen die tijdens de ongesteldheid schommelt is dus oestrogeen. Dit hormoon daalt de twee weken voor je ongesteldheid flink. Dat is balen, omdat oestrogeen een invloed heeft op de productie van serotonine. Dat stofje staat ook wel bekend als het gelukshormoon. Kortom: die wil je. Serotonine daalt door een daling van oestrogeen en dít maakt dat je naar koolhydraten hunkert. Koolhydraten kunnen namelijk serotonine vrijgeven. Kom maar door met dat bordje pasta!
Ook cortisol (het stresshormoon) zorgt ervoor dat je zin krijgt in koolhydraten en suikers. Als je ongesteld bent neemt cortisol een beetje toe. Eten met veel suiker verbrandt je daardoor iets sneller dan gewoonlijk. Het gevolg? Suiker craven, om je suikerniveau weer recht te trekken.
Pure chocolade tegen krampen
Voor veel van ons is er maar één troost wanneer de rode zee in aankomst is: chocola. En dat is niet helemaal zonder reden. Er zijn namelijk onderzoeken die laten zien dat er in chocolade voedingsstoffen zitten die helpen tegen buikkramp. Als je ongesteld bent stoot je lichaam een deel van je baarmoederslijmvlies af. Om dat te doen moet de baarmoeder zich samentrekken. Dat samentrekken zorgt ervoor dat jij pijnlijke krampen krijgt. Au!
In chocolade zit magnesium, een mineraal die spieren helpt te ontspannen. Op die manier zou chocola er dus voor zorgen dat de krampen iets verdraagzamer zijn. Mocht je aan een chocoladereep beginnen, kies dan wel voor pure chocolade met 70 tot 85% procent cacao. Daar zit namelijk meer magnesium in dan in melkchocolade. Het proberen waard?