Menstruatiebloed goor? Je planten zijn er gek op
- Artikel
- 06 jul 2023
- 2 minuten leestijd
Krampen, tampons en puistjes: aan 'de tijd van de maand' ontkom je niet. Jij zit hier misschien niet op te wachten, maar jouw planten wel. Menstruatiebloed schijnt namelijk hét natuurlijke middeltje te zijn om planten harder te laten groeien. Dus geef je je planten water of…?
Bloedmeel: dierlijk bloed als meststof
Het idee om menstruatiebloed aan planten te geven is waarschijnlijk ontstaan door de komst van bloedmeel. Dit wordt gemaakt van dieren, zoals schapen, runderen of varkens. Hun bloed wordt verhit, gedroogd en tot een poeder- of korrelvorm verpulverd. Dat wordt vervolgens in de winkel verkocht als organische meststof, voor bijvoorbeeld in de tuin. Bloedmeel bevat hoofdzakelijk stikstof, maar ook een kleine hoeveelheid fosfor en kalium. Dit zijn bekende voedingsstoffen voor planten. Kortom: het is dus niet zo een gek idee, want bloedmeel (ook van bloed, maar dan van dieren) werd ook al gebruikt als plantenvoeding.
Wondermiddel voor planten
Je begrijpt: een lampje is gaan branden. Menstruatiebloed zou volgens experts namelijk -net als bloed van dieren- wat kalium, fosfor en stikstof bevatten. En op dié stofjes gaan planten dus lekker! Maar moeten we dan…?
Uit onderzoek blijkt dat stikstof de groei van planten bevordert. Stikstof is namelijk een essentiële voeding voor de natuur: zonder stikstof kunnen planten niet groeien. Fosfor maakt de overdracht van energie van de plantenstengel naar de bladeren makkelijker. Kalium helpt bij het verminderen van stress bij planten en bevordert een sneller herstel na het verpotten. So far so good, toch? Niet helemaal. In menstruatiebloed zitten namelijk ook andere stofjes, zoals zouten, die je planten nekken.
Menstruatiebloed: mest of rest?
Er zitten dus stofjes in menstruatiebloed die als mest ingezet kunnen worden, maar of je dat ook moet doen? Experts zeggen van niet. Wanneer je je bloed dumpt in een plant verspreid je namelijk bacteriën die nergens anders horen dan in je poes. De bacteriën in menstruatiebloed kunnen schimmels of bacteriën bevatten. Ook kunnen er ziektekiemen zoals hepatitis of hiv in zitten. Die wil je liever niet verder verspreiden.
Ook kan het bloed niet zo'n frisse geur afgeven wanneer het opdroogt en kunnen er beestjes op afkomen. Tot slot kan de grond door het bloed verzuren, waardoor planten sneller sterven. En dat is… best zuur. Wij houden het bij water!