Minderen met drankjes of alcoholvrij: wat doet Dry January met je lichaam?
- Artikel
- 12 jan 2024
- 4 minuten leestijd
Een maand droogstaan. Niet van seks, maar van alcohol. Zo’n tachtig procent van de Nederlanders drinkt regelmatig, maar tijdens Dry January (ook wel: IkPas) skippen deelnemers eenendertig dagen alle alcoholische drankjes. Geen bier, wijn, gin of wodka: wat doet een maand alcoholvrij met je lichaam?
Effecten van alcohol op je lichaam
Niet alleen roken, maar ook alcohol is een oorzaak van overlijden die we eigenlijk zelf in de hand hebben. Niet gek dus, dat artsenons waarschuwen over de effecten van een dagelijks biertje. Maar wat doet het nou precies?
De eerste plek in je lijf waar alcohol terecht komt, is je maag-darmstelsel. Daar wordt alcohol opgenomen in het bloed. Door het directe contact kan alcohol júist aan dit stelsel schade aanbrengen. Door veel alcohol te drinken is er een verhoogde kans op brandend maagzuur, maar ook op aandoeningen in bijvoorbeeld de slokdarm, maag, dikke- en dunne darm én op kanker. Kortom: alcohol drinken doet niet veel goeds voor je lichamelijke gezondheid. Het advies van de Gezondheidsraad is dan ook om géén alcohol te drinken, of in ieder geval niet meer dan één glas per dag. Vorig jaar volgde slechts vierenveertig procent van de Nederlanders dat advies op.
Waarom een alcoholpauze?
Na een voetbalwedstrijd, op een verjaardagsfeestje of op de vrijdagmiddagborrel: ongemerkt tikt zo’n tachtig procent van de (volwassen) Nederlanders regelmatig een drankje weg. Ben je je eigenlijk nog wel bewust van jouw alcoholgedrag?
Om dat uit te vinden is de Dry January-campagne (ook wel de IkPas-campagne) bedacht: een maand lang niét drinken, met als doel mensen bewuster te laten omgaan met alcohol. En dat slaat aan! Want…het bleek in 2023 dat onder de Dry January-deelnemers:
- Dertig procent óók een halfjaar later nog minder alcohol drinkt.
- Tweeënzestig procent zich fysiek en mentaal fitter voelt na de alcoholstop.
- Mensen hun drankpatronen konden doorbreken. Zo hadden zij het óók naar hun zin op een feestje, zonder alcohol.
- Mensen flink geld konden besparen!
Je hebt een paar borreltjes op en je blijft maar draaien, plassen en ergens tussen wakker en slaap in. Komt dat je bekend voor? Kan. Van alcohol slaap je namelijk beslist niet beter. Een voordeel van alcoholvrij leven is dan ook: slaap!
In een onderzoek kwam namelijk naar voren dat een goede nachtrust óók een effect was van alcoholvrij leven. Met andere woorden: Dry January-deelnemers sliepen beter. Alcohol zorgt er wel voor dat je beter inslaapt, maar de kwaliteit van slaap gaat erop achteruit. Je slaapt minder lang, minder diep én je wordt vaker wakker. Ook voel je je zonder alcohol energieker én gaat je concentratievermogen erop vooruit. Veel voordelen dus, zo’n alcoholvrij bestaan!
Wanneer is iemand een probleemdrinker?
Het zou kunnen dat Dry January je niet aanspreekt, omdat je toch niet zo vaak alcohol drinkt…Want wanneer spreken we eigenlijk van veel of té veel drinken? Volgens Jellinek spreken we van een probleemdrinker als iemand voor langere tijd veel drinkt en daardoor problemen heeft gekregen. Die problemen kunnen op allerlei vlakken ontstaan, zoals in gezondheid, relaties, werk, of iemand kan zich agressief gedragen.
Zware drinker of alcoholverslaafd?
Er kunnen ook verslavingsproblemen optreden. Een ‘zware drinker’ wordt gedefinieerd als iemand die tenminste één keer per week meer dan zes glazen alcohol drinkt. Alcoholverslaving valt onder ‘stoornissen in middelengebruik’ in de DSM-V. Dat is het handboek waarmee psychiatrische aandoeningen kunnen worden vastgesteld. De stoornis en hoe erg deze is wordt in het boek vastgesteld aan de hand van elf criteria. Criteria zoals:
- Is er een sterk verlangen naar alcohol?
- Zijn er al mislukte pogingen gedaan om te minderen?
- Blijft iemand gebruiken, ondanks dat het problemen oplevert?