Van krokodillenpoep tot drogist: de fascinerende geschiedenis van make-up
- Artikel
- 30 jun 2023
- 3 minuten leestijd
Make-up is geen moderne uitvinding. Het wordt al duizenden jaren gebruikt. Door de eeuwen heen hebben foundation, mascara en lippenstift zich ontwikkeld tot wat we vandaag allemaal kennen. Hoe werd make-up in de geschiedenis gebruikt?
Krokodillenpoep in Egypte
De geschiedenis van make-up begint in het oude Egypte. Vrouwen gebruikten kohl om hun ogen te omlijnen en hun wimpers en wenkbrauwen te verven. Ze maakten kohlvan verschillende ingrediënten: van honing tot krokodillenpoep. De Egyptische vrouwen gebruikten rode kleurstoffen om hun lippen en wangen te kleuren. Make-up was niet alleen een teken van schoonheid; het was ook een teken van sociale status en rijkdom. Iets dat heel belangrijk was in die tijd! Hoe meer make-up je gebruikte, hoe hoger je positie in de samenleving was. Daarom aarzelde de elite niet om veel make-up te dragen.
Romeinse roekeloosheid
In het oude Griekenland gebruikten vrouwen ook make-up, maar dan zonder uitwerpselen. Ze verzorgden hun huid met poeders en oliën. De Romeinen namen de Griekse make-up over, maar voegden er hun eigen twist aan toe met een stofje dat ‘loodwit’ heet, om hun huid lichter te maken. Eén nadeel: lood is erg schadelijk voor je gezondheid. Sommige Romeinen werd die gepoederde huid fataal. Ze hadden de Griekse make-up maar beter zo kunnen laten, dus.
Hekserij
In de Middeleeuwen werd make-up voornamelijk gebruikt door toneelacteurs en sekswerkers, maar destijds had het een slechtere naam dan in het oude Egypte. De vrouwen die make-up droegen werden namelijk beschouwd als heksen. Het duurde tot de Renaissance voordat make-up opnieuw populair werd. Vrouwen begonnen opnieuw lippenstift en rouge te dragen, maar met natuurlijke kleuren.
Neanderthalers droegen foundation!
Als je denkt dat het oude Egypte al lang geleden was, dan hebben we een verrassing voor je: Neanderthalers waren ook fan van make-up! Archeologen hebben in de Zuid-Spaanse provincie Murcia schelpen gevonden, die gebruikt werden als houders voor een geel pigment. De archeologen verwachten dat de schelpen dateren van zo’n 50.000 jaar geleden. Dat is zelfs voor de laatste ijstijd.
Het gele pigment werd gebruikt als een soort foundation. Er werd ook rood poeder metglinsterend materiaal gevonden, dat waarschijnlijk ook werd ingezet als make-up. Wetenschappers trokken hieruit de conclusie dat Neanderthalers een stuk slimmer –of in elk geval stijlvoller- waren dan we dachten.
Eeuwige schoonheid
Van de Neanderthalergrotten 50.000 jaar geleden tot de drogist om de hoek: make-up is al tienduizenden jaren populair. Honderden manieren om jezelf mooi te maken, zijn nooit uit de mode geweest – zo blijkt uit de geschiedenis.