Kan jij niet zonder je telefoon? Dan ben je nomofoob
- Artikel
- 07 sep 2023
- 3 minuten leestijd
Je wil je telefoon pakken, maar je schrikt: je telefoon zit niet in je broekzak. Je hebt je telefoon niet bij je. En nu? Als je van deze situatie enorm veel stress of angst krijgt, dan kan het zijn dat je nomofobie hebt.
Nomofobie is stress of angst die veroorzaakt wordt doordat je geen mobiele telefoon tot je beschikking hebt. Je kan niet zonder je telefoon. Het woord komt uit het Engels: de eerste vier letters zijn de afkorting voor no mobile. De term werd bedacht door het UK Post Office in 2008, toen tijdens een studie 2100 gebruikers van mobiele telefoons werden ondervraagd.
Schermtijd
Nederland telt in 2022 ruim 20 miljoen mobiele telefoonconnecties. Dat zijn er bijna 700.000 meer dan een jaar daarvoor. Het aantal mobiele connecties is meer dan het aantal mensen in Nederland. De smartphone wordt duidelijk nog steeds nog belangrijker.
Nederlanders besteden gemiddeld 5,5 uur per dag achter een scherm. Drie uur en 9 minuten worden aan een computer- of tabletscherm gespendeerd. De mobiele telefoon krijgt gemiddeld 2 uur en 21 minuten aandacht per dag, bijna de helft van alle schermtijd. Het gebruik van mobiele telefoons was in 2021 een half uur per persoon per dag meer dan in 2017, blijkt uit onderzoek.
Waarom een telefoon zo belangrijk lijkt
Je telefoon trilt. Een like op een Instagramfoto van je vakantie. Je hersenen maken daardoor dopamine aan. Dat is een stofje dat een genotsgevoel creëert. Die like geeft een fijn gevoel. En door dat fijne gevoel, wil je meer dopamine. Die ene trilling op je telefoon zorgt voor dopamine en dan al heel snel voor een verslaving aan je telefoon.
Justine Pardoen, oprichter van Bureau Jeugd & Media: “Pubers denken dat ze zonder internet of sociale media vervreemden van de groep. Die angst is zo groot: sociale uitsluiting is zelfs zichtbaar in het pijncentrum van de hersenen. Internet bevredigt de behoefte van tieners om verbonden te zijn, maar kan ook leiden tot sombere gevoelens.”
Heb jij nomofobie?
De klachten die bij nomofobie horen zijn in principe hetzelfde als bij andere verslavingen. Mensen kunnen bijvoorbeeld hartkloppingen krijgen, zweten en misselijk worden wanneer zij hun telefoon vergeten of hun batterij (bijna) leeg is. Mensen met nomofobie doen onder andere deze dingen:
1. Liegen over hoeveel schermtijd ze per dag hebben.
2. De telefoon regelmatig ontgrendelen om te kijken of er meldingen zijn.
3. In paniek raken als ze hun telefoon kwijt zijn, of als ze hun telefoon vergeten zijn.
4. Online activiteit plannen, zoals een foto uploaden of een post plaatsen.
5. Continu verschillende (social media) apps op hun telefoon checken, zonder dat het een doel heeft.
6. Regelmatig urenlang door tijdlijnen scrollen.
7. De telefoon voelen trillen in de broekzak, terwijl dit daarna helemaal niet zo blijkt te zijn.
Smartphones zijn niet meer weg te denken uit onze maatschappij. De apps die erop staan en de meldingen die je krijgt, kunnen ervoor zorgen dat je verslaafd raakt aan je telefoon. Ben jij ook een nomofoob?