Ontvoering, afpersing en moord. Mexicaanse drugskartels strijden om de avocado.
- Artikel
- 16 feb 2021
- 2 minuten leestijd
De avocado is een miljardenindustrie voor Mexico. Het land is goed voor meer dan de helft van de wereldwijde export. En de vraag stijgt. Daarom storten Mexicaanse drugsbaronnen zich op de handel in het ‘groene goud.’
Avocadohype
Avocado op je brood, in je smoothie en natuurlijk in de guacemole. Avocado’s nemen wereldwijd snel in populariteit toe. In 2020 was de avocado in Nederland zelfs het nummer 1 importproduct met een totale waarde van 1.1 miljard euro. De productie stijgt ieder jaar flink, maar de vraag stijgt nog sneller.
Vloek en zegen
Volgens de Britse risicoanalist Verisk Maplecroft is de groeiende populariteit van de avocado een vloek en een zegen. “Doordat de prijs records breekt, wil de georganiseerde misdaad mee de winst opstrijken. Wordt de Mexicaanse avocado voor de consument in de toekomst een bloeddiamant?”
Bloedvergieten
Drugskartels als Los Caballeros Templarios, Jalisco Nueva Generación en het relatief nieuwe Los Viagras richten zich allemaal op de lucratieve handel in avocado’s. Er gaat zelfs het gerucht dat er meer geld verdiend wordt aan avocado’s dan aan marihuana. Het klinkt misschien positief dat de gangs zich op fruit richten in plaats van op drugs. Maar de strijd om de vrucht gaat gepaard met veel geweld. Avocadotelers en -handelaars worden afgeperst, ontvoerd of zelfs doodgeschoten. Uruapan, de ‘avocado hoofdstad’, is dan ook de meest dodelijke stad in Mexico. In Tancítaro gaan de telers samen de strijd aan met de kartels en financieren ze hun eigen ‘avocado-politie’ om de plantages te beschermen.
Boycot
Nederland importeert relatief weinig avocado’s uit Mexico, maar haalt ze vooral uit Peru, Chili en Zuid-Afrika. Moeten we de Mexicaanse avocado dan helemaal gaan boycotten? Falco Ernst is Mexico analist bij International Crisis Group. Volgens hem zal een boycot niet helpen in de strijd tegen de criminaliteit. "Een boycot zou duizenden onschuldige en hardwerkende families kapot maken."
Toekomst
Gelukkig produceren landen als Marokko en Kenia ook steeds meer avocado’s. Het aanbod zal stijgen, waardoor de prijs uiteindelijk daalt. Hopelijk verliezen de kartels dan hun interesse. Daarnaast wordt er steeds beter gelet op internationale keurmerken, zoals het Rainforest Alliance-certificate, waarbij niet alleen op duurzaamheid wordt gecontroleerd, maar ook op sociale omstandigheden.
Wil je weten wat het geheim is achter ‘ready to eat’ avocado’s? Kijk deze KVWeetjes: KVWeetjes - Avocado
Geschreven door: Didi Koller
Bronnen: De Standaard, New York Times, Fruit en Vegetable Facts, EOS Tracé