Opgelet: door dít eten en drinken laat jij meer (vieze) boeren
- Artikel
- 11 dec 2023
- 4 minuten leestijd
Te snel eten of een paar slokken cola: boeren laten we allemaal. Het is niets meer dan ingeslikte lucht in de maag die vrijkomt. Toch is de ene boer niet de ander. Misschien laat jij wel zulke harde boeren dat je er zelf van schrikt. Waar komen boeren vandaan – en waarom stinken ze soms?
Waarom laten we boeren?
Je hebt het misschien zelf niet door, maar iedereen slikt de hele dag door ongemerkt lucht in. Dat doen we tijdens praten, eten en drinken. Een klein deel van die ingeslikte lucht wordt via voedsel doorgegeven aan de darm. De rest van de ingeslikte lucht kan zich in je maag ophopen en gaat er vervolgens uit door te boeren; dat is eigenlijk het ontluchten van je maag, via je slokdarm en mond. Dat gaat vaak gepaard met een karakteristiek geluid. Klinkt charmant, toch
De geur: van zwavel tot stinkboer
En dan hebben we het nog niet eens gehad over de geur van boeren… Het onappetijtelijke luchtje dat vrijkomt tijdens het boeren wordt veroorzaakt door zwavelhoudende gassen in je darmen. Je maag en darmen verwerken voedsel en daarbij komen namelijk gassen vrij, zoals waterstofsulfide. Die gassen kunnen een vieze geur hebben en (in het ergste geval) naar rotte eieren ruiken. De geur komt mee tijdens het opboeren en zo kan je boer dus flink stinken. Hoe je boer ruikt, ligt dus een beetje aan wat je eet. Zo kan voedsel met veel zwavel leiden tot meurende boeren. Denk aan voedingsmiddelen zoals: knoflook, ui, kool en eieren.
Een teken van (on)gezondheid?
Boeren is een natuurlijk proces van je lichaam en dus heel normaal! En het kan ook écht een gevoel van opluchting geven, bijvoorbeeld als je druk op je maag voelt door opgehoopte lucht. Desondanks wordt het in sociale context vaak niet gewaardeerd als je openlijk jouw maag ontlucht…
Extreem veel boeren of heel erg stinkende boeren kunnen ook te maken hebben met bijvoorbeeld spijsverteringsproblemen. Dit gaat dan vaak gepaard met andere klachten zoals buikpijn en misselijkheid. Maak jij je zorgen over de frequentie of het volume van je boeren en gaat dat gepaard met andere klachten? Dan kun je daar altijd even contact over opnemen met de huisarts.
Voedingsmiddelen die zorgen voor extra lucht
Er zijn bepaalde producten die extra lucht in je maag kunnen veroorzaken (die lucht die je later weer uitboert…), doordat ze bijvoorbeeld de gasvorming in je darmen bevorderen. Als je veel van onderstaande producten gebruikt, kan het zijn dat je meer of harder moet boeren. Een aantal voorbeelden:
Koolzuur boeren
Frisdrank wordt vaak gebruikt als lokmiddel voor een flinke boer. Dit werkt goed, omdat frisdranken en andere koolzuurhoudende dranken koolstofdioxide (CO2) bevatten. Dit kan gasbellen in de maag veroorzaken en boeren stimuleren.
In 2021 heeft een Australische man het wereldrecord verbroken voor de luidste boer ooit. De ‘ontluchting van zijn maag’ ging gepaard met een geluid van 112,4 decibel; dat is te vergelijken met een kettingzaag of rockconcert. Om deze legendarische boer te laten, werkte de Australiër eerst een fles cola van 600 milliliter weg.
Cola of geen cola: natuurlijk kan niet iedereen zulke harde boeren laten. Het heeft te maken met je ademhaling (diep of niet), sluitspierkracht en…de hoeveelheid lucht in je maag.
Zó laat je minder (harde) boeren
Wil je het volume of de frequentie van je boeren iets inperken? Dan zijn hier een paar belangrijke tips voor je!
- Gebruik geen kauwgom. Tijdens het kauwgom kauwen slik je namelijk veel lucht in.
- Eet en drink rustig en kauw met je mond dicht, anders krijg je meer lucht binnen.
- Probeer (in hoeverre dat lukt) spanning en stress te vermijden. In stressvolle periodes slik je namelijk vaak ongemerkt meer lucht in, bijvoorbeeld door een andere ademhaling.
- Eet en drink minder producten die je boeren uit de tent lokken!
- Stop met roken (of begin er niet aan). Tijdens het roken slik je namelijk ook veel meer lucht in.