Een heerlijk recept van Nadia Zerouali om zelf hummus te maken
- Artikel
- 31 aug 2022
- 2 minuten leestijd
In de supermarkt vind je talloze soorten hummus, maar eigenlijk is er maar één soort hummus: hummus. Nadia Zerouali, schrijfster van boeken over Arabisch eten, deelt haar recept voor de traditionele hummus met ons.
Hummus voor 4 personen
Ingrediënten
- 500 g gedroogde kikkererwten
- 1 eetlepel + ½ theelepel bakpoeder
- 2 dl tahina (de lichte, ongeroosterde tahina uit het Midden-Oosten, niet de geroosterde Turkse die vaak te vinden is in Marokkaanse winkels)
- 2 teentjes knoflook
- 2 eetl. citroensap
- Zout
- Olijfolie
- Zeer fijn gehakte peterselie
- Snufje komijn
- Evt. paprikapoeder
- Granaatappelpitjes
- Ui
- Pitabroodjes
Bereiding
-
Week
de kikkererwten 1 nacht of 12 uur in een grote kom met ruim koud water en 1
eetlepel bakpoeder.
-
Spoel
de kikkererwten schoon en laat ze goed uitlekken.
-
Doe ze in een grote pan; voeg zo
veel water toe dat de kikkererwten circa 2 cm onderstaan.
-
Voeg ½
theelepel bakpoeder toe en breng aan de kook. Kook met het deksel op de pan op
laag vuur 2 tot 3 uur, tot de kikkererwten zo zacht zijn dat je ze tussen je
wijsvinger en duim kunt pletten.
-
Laat ze goed uitlekken en een
beetje afkoelen. Mocht je echt tijd over hebben dan kan je ze ook
ontdoen van hun velletje voor een nog zalverige hummus.
-
Pureer de
kikkererwten met twee derde van de tahina en een scheutje koud water in de
keukenmachine; laat de machine geruime tijd draaien tot een zalvige
consistentie ontstaat. Voeg als de hummus te dik is tijdens het draaien wat
water toe.
-
Breng op smaak met de
rest van de tahina, de uitgeperste knoflook, citroensap en zout.
-
Laat de machine
draaien en draaien en proef en proef.
-
Maak een mooi
kuiltje in het midden. Besprenkel met wat olie en bestrooi met fijngehakte
peterselie, komijn en eventueel wat paprikapoeder. Wij vinden het ook lekker om
er wat granaatappelpitjes overheen te strooien.
-
Serveer met
partjes rauwe ui en pitabroodjes.
Eet smakelijk!
Bron: Nadia Zerouali