Slapen met je telefoon onder je kussen: gevaarlijk of niet?
- Artikel
- 19 okt 2023
- 4 minuten leestijd
Je stapt in bed en het licht gaat uit. Nog éven scrollen dan. Wie slaapt er niet met zijn telefoon onder het kussen, of op het nachtkastje? Er wordt vaak beweerd dat blootstelling aan mobieltjes schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Is telefoonstraling zo eng als het klinkt?
Wat is straling?
Laten we beginnen bij het begin. Straling is het uitzenden van energie door middel van elektromagnetische golven of deeltjes met hoge snelheid. Energie die van het ene punt naar een ander punt reist. Ieder mens wordt eraan blootgesteld. Straling komt voor een deel van nature voor, maar wordt ook ingezet voor toepassingen zoals een CT-scan.
Bij de term denk je waarschijnlijk al snel aan radioactieve straling. En die moet je zeker eng vinden! Straling van radioactief materiaal kan het DNA in je lichaam namelijk beschadigen. Dat kan (op de lange termijn) kanker veroorzaken. Hoe meer je eraan bloot staat, hoe groter de kans op kanker. Radioactieve straling is dus gevaarlijk.
Is de blootstelling aan telefoons schadelijk?
Je kunt weer ademhalen: bij blootstelling aan telefoons gaat het gelukkig niet om radioactieve straling. Telefoons werken via elektromagnetische velden. Mobieltjes staan in contact met die grote zendmasten die je weleens langs de weg ziet staan. App of bel jij met iemand? Dan heeft jouw telefoon via golven in de lucht een (onzichtbare) connectie met een zendmast.
Elektromagnetische velden hebben dus niet dezelfde effecten als radioactief materiaal. De straling van zo’n veld beschadigt géén DNA of weefsel. De straling van een elektromagnetisch veld -die je telefoon gebruikt- wordt ook wel niet-ioniserend genoemd.
Daar word je warm van!
Maar als een elektromagnetisch veld sterk genoeg is, kan het wél een invloed hebben op je lijf. Straling zorgt ervoor dat de moleculen in het lichaam sneller gaan bewegen, waardoor je het warm krijgt. Je lichaam zou dus, als er véél elektromagnetische straling aanwezig is, kunnen opwarmen. De velden van antennes, wifi én smartphones: daar kan je lichaam dus letterlijk warm van worden! Denk aan je hoofd wanneer je (lang) belt, of je been als je jouw mobiel in een broekzak hebt zitten.
iPhone 12 uit de schappen
Om die reden zijn er grenzen aan hoe sterk zo’n veld mag zijn. Limieten voor apparaten, om te voorkomen dat je lichaam te veel opwarmt en jij (bij wijze van) als een geroosterde marshmallow eindigt. Deze zijn vastgesteld door een internationale commissie en zijn opgenomen in de Europese veiligheidseisen. Veilige telefoons en gadgets dragen een CE-markering.
In Frankrijk is de twaalfde versie van de iPhone dit jaar tijdelijk uit de verkoop gehaald. Het bleek namelijk dat deze smartphone een klein beetje meer elektromagnetische straling uitzendt dan in Europa mag. Kortom: er komt te veel straling van dit toestel. Toch is die overschrijding zo klein, dat er geen reden is voor paniek. Apple is gevraagd dit op te lossen met een software-update. Mogelijke effecten van elektromagnetische velden op je gezondheid -op de lange termijn- zijn nog niet aangetoond, maar worden nog altijd onderzocht.
Brandgevaar en slaapproblemen
Of je vanavond zorgeloos je bed in kunt duiken met je telefoon? Dat niet. Je telefoon moet wél goed kunnen ventileren wanneer je die oplaadt. Ligt jouw mobiel onder je kussen, dan kan de warmte niet goed weg. Daardoor is er een grotere kans dat de batterij oververhit raakt, wat uiteindelijk zelfs voor brand kan zorgen. Zorg er dus voor dat de warmte goed weg kan bij al je elektrische apparaten en leg deze niet in je bed.
Dat is sowieso beter, want er is aangetoond dat telefoons een invloed hebben op je slaapritme. Door het blauwe licht van je telefoon maak je minder melatonine aan. Dat is het hormoon dat je slaperig maakt. Het beste is een uur voor je gaat slapen niét meer op je telefoon te zitten. Ga jij de uitdaging aan?