Sporten met een kater: kan je alcohol écht uitzweten?
- Artikel
- 22 jan 2024
- 4 minuten leestijd
Hoofdpijn, overgeven en trillen: de effecten van alcohol liegen er niet om. Bier en wijn gingen er gisteravond makkelijk in, maar de volgende dag moet je op de blaren zitten. Waar de een de kater liever in bed uitzit, rent de ander naar de sportschool om alcohol ‘uit te zweten’. Kan sporten een kater verminderen?
Wat is een kater?
Het weekend is aangebroken en je drinkt met een paar vrienden wat biertjes. Pas de dag erna voel je de alcohol écht zitten…Je hebt een kater. Maar wat is dat eigenlijk? Bij een kater ervaar je de effecten van alcohol op je lichaam. Met andere woorden: gisteravond heb je je gebrand, en vandaag moet je op de blaren zitten. De klachten die daarbij komen kijken? Die kunnen variëren van hoofdpijn, trillen en duizeligheid, tot maagzuur, misselijkheid en vermoeidheid.
Die klachten ontstaan onder andere door aceetaldehyde. Dat is een giftige stof die ontstaat bij het afbreken van alcohol in de lever. Het duurt wel anderhalf uur om één glas alcohol af te breken! Daarnaast zitten er in sommige alcoholhoudende dranken (naast ethanol alcohol) ook nog andere soorten alcohol. Die noemen we foezelalcoholen. Deze zijn giftig en breekt je lichaam nóg langzamer af. De volgende dag zitten ze daarom nog steeds in je bloed. Zie daar je kater!
Uitdroging door veel plassen
Maar…waarom je het écht zo zwaar hebt na een avond uitgaan? Uitdroging! Uitdroging is namelijk de belangrijkste oorzaak van een kater. Je hebt dan te weinig water in je lichaam. Alcohol is een giftige stof die je lichaam snel wilkwijtraken. Om dat te doen gaan je nieren heel hard werken om alcohol af te breken. Hierdoor gaat meer vocht je lijf uit en houd je minder vocht vast. Zo ontstaat er vochtverlies: je drinkt veel, maar je plast veel vaker dan gewoonlijk. En zo droogt je lichaam dus uit. Zeg maar hallo tegen knallende koppijn, nadorst en een slap gevoel.
Waarom je alcohol (niet) kunt uitzweten
Van die klachten wil je natuurlijk zo snel mogelijk af. Waar de een de hoofdpijn liever in bed uitzit, bezoekt de ander juist de sportschool om de alcohol ‘uit te zweten’. Alles om (het effect van) de drankjes van gisteravond weg te werken. Maar of dat kan?
Niet echt. Wel negentig tot vijfennegentig procent van de alcohol in je lijf wordt afgebroken door de lever. En…die alcohol breekt niét sneller af als je gaat sporten. Dat de alcohol sneller uit je lichaam verdwijnt door te sporten, is dus een fabel. Je kunt je kater (helaas) niet uitzweten.
Sporten en alcohol: een gevaarlijke combinatie
Sterker nog, sporten na (of voor) het drinken van alcohol doet je meer slecht dan goed. Door te sporten verlies je door het zweten extra vocht. Vocht die je bij een kater goed kunt gebruiken, want door de alcohol ben je al uitgedroogd.
Als je sport moet je lichaam bovendien hard werken. Bewegen kost veel energie en je lijf moet na het sporten herstellen. Als je alcohol hebt gedronken is je lichaam óók hard aan het werk om de alcohol af te breken. Combineer je sporten en drinken, dan is er nog maar weinig energie voor herstel. Sporten en alcohol drinken gaan dus niét goed samen.
Een drankje ná de sportschool
Ook is alcohol drinken als je net uit de sportschool rolt niet een goed idee. Het duurt dan namelijk langer voor je lichaam om te herstellen. Je lijf is vooral bezig met het afbreken van alcohol, in plaats van met het opruimen van afvalstoffen en genezen van (kleine) blessures. Zo is de kans op spierpijn en blessures groter. Dus ga jij borrelen na het sporten? Houd het dan bij een glaasje water.