• Lezen
  • Film & serie
  • Videosnacken
    • NPO3 Exclusives
    • Shorts
  • Meer
    • 3Lab
    • 3vraagt
    • 3 op Reis
    • Boos
    • Brandpunt+
    • Best Bites
    • Spot On
    • Spuiten en Slikken
    • BEAM
    • NOS op 3
    • NOS stories
    • PowNews
    • Programma's
    • Op NPO Start
    • Artikelen
    • Afleveringen
    • Reviews
    • Alle zoekresultaten
    • HOME
    • Lezen
    • Film & serie
    • Videosnacken
      TERUG
      • Videosnacken
      • NPO3 Exclusives
      • Shorts
    • MEER
      MEER
      • 3Lab
      • 3vraagt
      • 3 op Reis
      • Boos
      • Brandpunt+
      • Best Bites
      • Spot On
      • Spuiten en Slikken
      • BEAM
      • NOS op 3
      • NOS stories
      • PowNews
    Volgende!
    Wat is het verschil tussen beenham, achterham en schouderham?
    Terug naar Best Bites

    Het traditionele recept van Ragú alla Bolognese

    • Artikel
    • 08 mei 2022
    • 2 minuten leestijd

    De Spaghetti Bolognese die wij in Nederland kennen, is niet hetzelfde als het traditionele Italiaanse gerecht. De ‘Ragú alla Bolognese’ is voornamelijk een vleessaus.

    Het originele recept hieronder is in 1982 geregistreerd bij de Kamer van Koophandel van Bologna door de Accademia Italiana della Cucina. De academie wil de tradities van de Italiaanse keuken beschermen. Het oorspronkelijke recept zal hierdoor altijd bewaard blijven. Deze ragout wordt nooit met spaghetti geserveerd. In Italië eet je dit met tagliatelle of een andere eierpasta.

    Voor vier personen

    Ingrediënten

    • 300 gram rundvlees
    • 150 gram varkensbuikspek (pancetta)
    • 50 gram gele wortel
    • 50 gram selderij
    • 50 gram ui
    • 300 gram gepureerde of gepelde tomaten
    • ½ glas rode wijn
    • 1 glas volle melk
    • Een beetje bouillon 
    • Olijfolie of boter
    • Zout en peper

    Bereiding

    • Snijd het rundvlees en het spek in fijne stukjes. Ook de wortel, selderij en ui moet fijn worden gesneden.
    • Smelt het spek in een grote (liefst aardewerken of aluminium) pan.
    • Voeg 3 eetlepels olijfolie of 50 gram boter toe en vervolgens de fijngesneden groenten.
    • Doe het rundvlees erbij en roer goed met een houten lepel. Laat het een tijdje “sissen” tot het bruin wordt.
    • Voeg de wijn toe en roer voorzichtig tot deze volledig is verdampt.
    • Voeg tenslotte de gepureerde tomaten in de pan en doe de deksel op de pan. Laat het langzaam sudderen voor ongeveer 2 uur. Indien nodig, voeg er een beetje bouillon toe. Voeg aan het einde de melk toe om de zuurheid van de tomaat te verzachten.
    • Breng op smaak met zout en peper.
    • Serveer deze saus met tagliatelle om in de Italiaanse sfeer te blijven.

    Buon appetito!

    Bron: Accademia Italiana della Cucina

    • Algemeen
    • Vlees
    • Deel
    NPO logo
  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Info

  • NPO Start
  • Over NPO
  • Algemene voorwaarden & Privacy
  • Cookiebeleid
  • Menu

  • Lezen
  • Film & serie
  • Videosnacken
  • NPO3 Exclusives
  • Shorts
  • Volg NPO 3

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • TikTok
  • Deze website maakt gebruik van cookies om de ervaring te optimaliseren. Lees meer.

    Akkoord