Vervlogen smaak: waarom je vliegtuigvoedsel (bijna) niet proeft
- Artikel
- 18 jul 2023
- 3 minuten leestijd
Droge rijst en smakeloze kip: vliegtuigvoedsel is vaak geen culinair hoogstandje. Toch zit deze maaltijd vol zout en smaakstoffen. Waarom proef je dit niet?
Van smaakvol naar smaakloos
Over het algemeen is er geen chef-kok aan boord van het vliegtuig om de maaltijden te bereiden. De vliegtuigmaaltijden worden bereid door een gespecialiseerde vliegtuigcateraar aan de grond. Dat klinkt luxe, maar helaas. De maaltijden moeten aan specifieke eisen voldoen. Zo mogen ze niet hoger zijn dan 3,2 centimeter en niet zwaarder wegen dan 250 gram.
Na het bereiden worden de maaltijden zo snel mogelijk afgekoeld om de groei van bacteriën en schimmels te voorkomen. De maaltijden worden gekoeld bewaard tot het transport naar het vliegtuig. En zodra jij vliegt naar een zonnige bestemming en je trek krijgt in het vliegtuig, wordt je maaltijd in de cabine opgewarmd. Eet smakelijk…
Vliegen en smaken: een turbulente relatie
De vliegtuigmaaltijden worden goed gekruid bij de bereiding, maar daar proef je op grote hoogte nog weinig van. Hoe komt dat? Uit onderzoek blijkt dat je smaakpapillen verdoofd worden. Dit komt door de atmosfeer in het vliegtuig en de koele, droge cabinelucht. De perceptie van zout en zoet daalt in het vliegtuig met ongeveer 30%.
Als je op enorme hoogte je hand uit het raam zou steken, heeft de buitenlucht geen aangename temperatuur. Daarom wordt de frisse lucht die van buiten komt opgewarmd tot kamertemperatuur in de cabine. En als je koude lucht opwarmt, daalt de luchtvochtigheid. Dit zorgt ervoor dat de lucht in een vliegtuig kurkdroog is, wat ervoor zorgt dat je neusslijmvliezen uitdrogen. Je hersenen worden hierdoor later geprikkeld wanneer je iets eet of drinkt.
Een wijnproeverij uit één fles
Wijn drinken is in het vliegtuig helaas ook geen culinaire ervaring. Stel, je drinkt op het vliegveld en in het vliegtuig dezelfde wijn, dan smaakt de wijn op het land zwaarder dan in de lucht. In het vliegtuig wordt datzelfde wijntje ineens fris en sprankelend. Dit komt allemaal doordat de luchtdruk en luchtvochtigheid in het vliegtuig totaal anders zijn dan we (op het land) kennen.
Waarom bestellen we massaal tomatensap?
Geen zin in wijn? Een populair drankje in het vliegtuig is tomatensap. Passagiers zijn er in de lucht dol op - en dat terwijl ze het thuis misschien nooit zouden drinken. Waarom? Door het effect van de luchtdruk op je smaakpapillen smaakt bijna alles alsof we verkouden zijn. De smaak van zuur, bitter of pittig eten wordt in het vliegtuig wel goed herkend door je smaakpapillen. Een andere smaak die overeind blijft in het vliegtuig is umami. Umami heeft een hartige smaak en je proeft het onder andere terug in sojasaus en tomatensap. Daardoor is tomatensap hét ideale drankje voor wie toch wat wil proeven in het vliegtuig. Proost!
Honger naar meer?
Schrijf je in voor de Eerlijker eten nieuwsbrief. Van handige hacks tot eenpansgerechten en van boodschappentips tot tuinieren; wij helpen jou met (bewuster) eten. En wie wil dat nou niet?