Waarom een ui je aan het huilen maakt (en wat je ertegen kunt doen)
- Artikel
- 12 sep 2023
- 3 minuten leestijd
Het snijden van een ui laat je meer huilen dan een break-up. De tranen springen direct in je ogen zodra je een mes in een ui zet. Hoe komt dat? En zou het niet geweldig zijn als je daar iets tegen kan doen?
Tranen met tUIten
In de cellen van uien zitten allerlei stoffen. Als je een mes in een ui zet, maak je deze cellen stuk en komt er een gas vrij. Dit gas heet syn-propaanthial-S-oxide. Een moeilijke naam die je gelijk weer mag vergeten. Het gas dat de ui produceert lijkt op traangas. Het is het beschermingsmechanisme van de ui. Niet zo handig dat wij de ui graag eten dus.
Zodra het gas gemengd wordt met vocht, ontstaat er een zwavelzuurverbinding. En vocht, dat zit in je ogen. Het gas irriteert je ogen en je ogen proberen het zwavelzuur weg te spoelen door te tranen. Niet heel handig, want meer traanvocht zorgt voor nog meer zwavelzuur. Wrijf niet in je ogen als je een ui hebt gesneden, want hiermee breng je nog meer gas in contact met je ogen en gaat het nog meer pijn doen.
Waarom sommige uien je meer aan het huilen maken
Er zijn veel verschillende soorten uien en groenten die familie zijn van de ui. Van de ene soort moet je misschien meer huilen dan van de andere. Dat komt doordat de chemische samenstelling van de groenten verschilt per soort. Sommige uien produceren meer gas dan andere soorten. Zoete uien hebben minder zwavelverbindingen dan gewone uien, waardoor ze je ogen minder irriteren.
De versheid van de ui en hoe rijp de ui is, heeft ook invloed op hoeveel je moet huilen. Uien die minder vers of minder rijp zijn, hebben vaak minder zwavelverbindingen en veroorzaken minder irritatie.
Trucjes tegen tranen
Hoe voorkom of verminder je tranen door uien? Dit zijn een aantal tips die je kunt proberen:
1. Leg de uien voordat je ze snijdt in de koelkast of diepvries. Zo komt er minder snel gas vrij.
2. Zet de afzuigkap aan tijdens het snijden van de uien, zodat het zwavelgas van de ui weggezogen wordt.
3. Stimuleer het gas om naar ander vocht te gaan dan dat van je ogen. Maak bijvoorbeeld je mes en snijplank vochtig.
4. Snijd met een scherp mes. Met een bot mes kneus je de ui, waardoor er extra veel zwavel vrijkomt.
5. Adem via je mond tijdens het snijden van uien, niet door je neus. Je neus staat in verbinding met je traanklieren. Hierdoor is het gas eerder bij je ogen.
6. Het ziet er misschien een beetje gek uit in de keuken, maar een zwembril voorkomt dat het zwavelgas je ogen bereikt.
7. Snijd de ui snel. Niet rustig aan snijden, maar doorpakken. Hoe langer je erover doet om een ui te snijden, hoe meer tijd het gas heeft om in je ogen te komen.
8. Snijd het ‘kontje’ van de ui als laatste. In het deel van de ui dat dicht bij de wortel zat, zitten de meeste stoffen waar je van moet huilen. Je kunt beter de rest van de ui eerst snijden voordat je het ‘kontje’ los snijdt.