Waarom gaan kruidenplantjes uit de supermarkt zo snel dood?
- Artikel
- 04 mei 2022
- 2 minuten leestijd
Dilemma! Je staat in de supermarkt en hebt basilicum nodig. Maar ga je dan voor een bakje of koop je een plantje die meteen thuis de boel opfleurt en waar je langer mee kunt doen? Al lijkt dat laatste niet echt helemaal te kloppen.
Hoe kan het eigenlijk dat een kruidenplantje uit de supermarkt sneller het loodje legt?
Plofplantjes
Er zijn meerdere theorieën over waarom het vaak gedoemd is te mislukken. Te weinig water, te weinig zon, te veel zon en noem maar op. Maar één theorie komt het vaakst bovendrijven: te snel gekweekt. Het komt volgens dr. Rene Smulders gespecialiseerd in plantenveredeling van de Universiteit in Wageningen doordat de plantjes in de ‘perfecte’ omstandigheden worden gekweekt. “Waarschijnlijk op een plek met een hoge luchtvochtigheid. Niet de omstandigheden die lijken op bij mensen thuis.” De zogenaamde ‘plofplantjes’ worden razendsnel opgekweekt met voldoende meststof, een warme omgeving en veel water en licht.
Met geluk kunnen ze 5 tot 7 dagen overleven. “Het plantje krijgt een enorme klap al in de supermarkt, waar de lucht droog is, en dan ook nog eens thuis waar de omstandigheden ook niet lijken op hun geboorteplaats.” Het probleem zit hem volgens dr. Smulders voornamelijk in de blaadjes die niet snel genoeg kunnen herstellen. “Het plantje overleeft wel, maar de blaadjes krijgen niet de tijd om opnieuw te kunnen groeien.”
Tip
De tip die dr. Smulders geeft is: geef ze genoeg water. Belangrijk hierbij is wel dat je de plantjes niet van boven water geeft. Het water moet van onderen komen. Zet het plantje dus in je wasbak met water gevuld, om zo vanaf onder de plant te voeden. Laat dit tien minuten staan en gooi dan het overige water weg. En als je er blaadjes afhaalt, zorg er dan voor dat je de grote blaadjes aan de zijkant pakt zodat de topjes verder kunnen groeien. Maar ook dan is het moeilijk om te garanderen dat je plantje de volgende week haalt.