Waarom je blijft stinken van knoflook (en hoe je de geur voorkomt)
- Artikel
- 28 sep 2023
- 3 minuten leestijd
Ben jij ook iemand die 6 teentjes knoflook toevoegt als er maar 2 in een recept staan? Je bent niet de enige. Veel mensen zijn fan van knoflook. Maar van de geur van knoflookadem is eigenlijk bijna niemand een liefhebber.
Die knoflookadem is niet heel handig als je op zaterdagavond wil stappen en iemand op het oog hebt. Hoe komt het dat die geur zo sterk is? En wat kun je er tegen doen?
Knoflookzweet
Bij het snijden of persen van knoflook komt allicine vrij. Dit stofje zorgt voor scherpe knoflookdampen en de smaak van knoflook. Als de knoflook in ons lichaam terechtkomt, verandert de chemische samenstelling en ontstaan er zwavelverbindingen. Dit zijn gassen (vooral allylmethylsulfide) die stinken.
Het duurt vrij lang voordat deze stof wordt afgebroken en dat is precies het vervelende: het stofje belandt in je bloedbaan en komt naar buiten via je adem en zweetklieren. Daarom kun je nog zo goed je tanden poetsen, maar dan blijven je zweetklieren je nog steeds tegenwerken. De stoffen uit knoflook kunnen tot wel twee dagen in de adem zitten. Afhankelijk van hoeveel knoflook je hebt gebruikt en hoe je de knoflook in je eten hebt verwerkt, kun je 8 tot 48 uur lang stinken.
Voorkomen van een knoflookadem
Knoflook heeft nu eenmaal een sterke geur. Heel vervelend als je van knoflook houdt. Dus wat kun je doen om je adem (en zweet) minder erg naar knoflook te laten ruiken?
1. Eet of drink zuivelproducten
Eet na knoflook een schaaltje yoghurt of drink een glas melk. Wetenschappers van de Ohio State University ontdekten in 2010 dat een glas melk de hoeveelheid stinkende stofjes in je adem met de helft vermindert. Dat geldt voor zowel magere als volle melk, maar volle melk was wel het meest effectief. Melk bevat namelijk stoffen die de zwavelgassen uit knoflook kunnen neutraliseren. Let wel op, want zuivelproducten veroorzaken ook een bepaald luchtje aan je adem. Na het eten van yoghurt of het drinken van melk kun je daarom het beste je mond spoelen of je tanden poetsen.
2. Laat de knoflook heel
Hoe je de knoflook snijdt en klaarmaakt heeft effect op de sterkte van de geur. Hoe kleiner je een teentje snijdt, hoe erger de geur. Dat komt door de cellen van twee stofjes in knoflook: alliinase en alliine, die samen de stof allicine vormen. Als je knoflook perst, gaan alle cellen stuk en is de geur erger. Als je het knoflookteentje poft, blijven de alliinase- en alliinecellen grotendeels heel. Dan heb je dus een minder sterke geur.
3. Leg de knoflook in olie
Allicine kun je gedeeltelijk uit knoflook verwijderen. Door de knoflook in olie te leggen trekt de allicine in het vet. Daardoor wordt de knoflook milder en de geur minder.
4. Bestrijd scheikunde met scheikunde
Tijm, rozemarijn, munt, salie, peterselie, citroensap, spinazie, een appel, honing of een paar glazen rode wijn. Deze producten bevatten volgens onderzoek polyfenolen, waar de knoflookgeur minder scherp van wordt. Uit het onderzoek blijkt dat kauwen op een rauwe appel of blaadje sla zorgt voor 50 procent minder stoffen die knoflookgeur veroorzaken. Muntblaadjes bleken in het onderzoek het meest effectief. Het heeft trouwens alleen zin als je de producten tijdens het eten of direct na het eten binnenkrijgt. Een paar uur later of de volgende dag heeft niet zoveel nut. Dan zitten de stoffen uit knoflook namelijk al in je bloedbaan.
5. Laat iedereen knoflook eten
Als je met meerdere mensen knoflook eet, went iedereen aan de geur van knoflook. Jullie ruiken dan elkaars adem niet meer zo sterk.