Waarom lijkt de Nederlandse inktvisring zo weinig op de Spaanse?
- Artikel
- 10 maa 2022
- 2 minuten leestijd
Geen tapasavond is compleet zonder de gefrituurde calamares met een knoflooksausje. Maar hoe komt het dat deze krokante snack in de Nederlandse supermarkt amper op het Spaanse origineel lijkt?
Varkensanus?
In 2013 was er heel even heel veel te doen om de inktvisringen uit de supermarkt. Ze zouden namelijk worden gemaakt van varkensanussen, althans, dat beweerde een politicus nadat ze geruchten in de wandelgangen hoorde. Uit nader onderzoek bleek al best snel dat de beweringen niet helemaal kloppen.
De varkensanus belandt gek genoeg wel op tafel in restaurants, niet als onderdeel van een inktvisring, maar als lekkernij. Lees hier meer over de varkensanus:
Lees ook
Wat gebeurt er met de anus van een varken na de slacht?
Calamares zoals we die kennen op het Spaanse terras
In Spanje wordt calamares steevast van pijlinktvis gemaakt. Het witte inktvisvlees wordt in ringen gesneden. Voeg er een beetje bloem aan toe en ze zijn klaar voor de frituur. Het resultaat zijn krokante, rekbare inktvisringen in verschillende groottes. Beetje saus erbij en ze kunnen worden opgediend op een zonnig terras.
Calamares zoals we die kennen uit de Nederlandse supermarkt
In Nederland nemen we het niet zo nauw met het originele recept. Op het supermarketetiket zie je vaak dosidicus gigas staan. Dosidicus gigas is de Latijnse naam voor een inktvis die wel twee meter lang kan worden (ter vergelijking: de pijlinktvis die in de Noordzee wordt gevangen bereikt gemiddeld een lengte van 40 tot 60 centimeter). Van deze enorme inktvis kunnen op twee manieren inktvisringen worden gemaakt. Zo kunnen ze worden ‘gestanst’, (het vlees wordt er met een ‘vormpje’ uitgedrukt) of er worden verschillende delen van de inktvis samengevoegd en samen met andere ingrediënten, zoals zetmeel en vezels, gemixt tot een meelachtige substantie. Er ontstaan voor het oog perfecte inktvisringen die identiek aan elkaar zijn.
Dus…
Inktvisringen uit de supermarkt en die op het terras in Spanje verschillen dus heel veel. Ze worden van een ander soort inktvis gemaakt en volgens een ander recept geproduceerd. Waar bij de calamares op het Spaanse terras alleen een beetje bloem wordt toegevoegd, is in de Nederlandse supermarkt het etiket veel uitgebreider. Zo wordt er onder andere kleurstof, zout, gist en knoflook toegevoegd.
Maar goed, het is maar waar je van houdt.