Waarom prikt ananas in je mond?
- Artikel
- 03 apr 2022
- 2 minuten leestijd
Een tintelende tong, prikkende wangen of een ruw gehemelte. Veel mensen herkennen dit vervelende gevoel bij het eten van een verse ananas. Maar hoe komt dat eigenlijk? En kun je het voorkomen?
De ananas is een tropische vrucht, of eigenlijk een schijnvrucht, omdat deze niet alleen uit het vruchtbeginsel ontstaat. Of een ananas rijp is kun je zien aan de middelste bladeren bovenop, die zijn dan makkelijk lost te trekken. Daarnaast heeft een rijpe ananas een sterke, karakteristieke geur.
Prikkend gevoel
Verse ananas is rijk aan bromelaïne, dat is een proteolytisch enzym. ‘Proteo’ komt van proteïnen en ‘lysis’ betekent afbreking. Het enzym breekt dus proteïnen af. Het tintelende gevoel in je mond is de bromelaïne die de proteïnen in je tong en wangen in sneltempo afbreekt. Dit is niets om je zorgen over te maken. Je mond maakt continu nieuwe cellen aan die de beschadigde cellen te vervangen.
Goed en gezond voor je
Bromelaïne heeft ook veel goede eigenschappen en wordt daarom ook wel gebruikt als supplement. Het werkt ontstekingsremmend, pijnstillend en wondhelend. In Europa wordt het bijvoorbeeld gebruikt om het herstel te bevorderen na een operatie of een sportblessure.
Stam
De meeste bromelaïne bevindt zich in het midden van de ananas, in de stam. Hoe meer naar de buitenkant, hoe minder van het enzym. Wil je een tinteltong voorkomen, dan kun je dus beter de stukken eten vlak onder de schil.
Verhitten
Door de ananas te verwarmen wordt het enzym afgebroken en verdwijnt het effect. Gooi je ananas dus lekker in de oven of op de gril. Bij het inblikken wordt ananas trouwens ook zodanig verwarmd dat de bromelaïne wordt afgebroken.
Geschreven door Didi Koller
Bronnen: Nieuwsblad, Willem Wever, Stichting Ortho Health Foundation