Wat gebeurt er als je je bed nooit verschoont?
- Artikel
- 07 mei 2024
- 4 minuten leestijd
Een groot deel van je leven spendeer je tussen de lakens. Zweet, huidcellen, bacteriën, huisstofmijt en poepdeeltjes: er leeft van alles in je bed. Niets is zo lekker als onder vers beddengoed kruipen, maar niet iedereen wast even vaak. Hoe vaak moet je je bed verschonen? En…wat als je dat niet doet?
Bacteriën, zweet en poepdeeltjes
Je spendeert een groot deel van je leven in bed. Tussen de lakens slaap je, wip je, kijk je series en laat je scheten. Niet gek dus, dat er van alles leeft in een bed. Denk aan zweet, huidcellen, bacteriën en huisstofmijt. Ook schimmels en poepdeeltjes wonen waarschijnlijk in jouw slaapplaats. En we laten maar achterwege wat er kan rondkruipen, als je huisdier bij je in bed slaapt…
Zo vaak moet je je bed verschonen
In een schoon bed stappen voelt niet alleen erg lekker, maar is dus óók nodig. Maar…hoe vaak moet je je beddengoed eigenlijk verschonen?
Volgens experts is dat een persoonlijke kwestie. Je bepaalt dat zelf! Er is geen wetenschappelijk bewijs dat je slechter slaapt tussen gore lakens, en je zal ook niet snel ziek worden van vies beddengoed. Toch is het advies wel om één keer per week, maar in ieder geval eens in de twee weken je bed te verschonen. Op die manier ontdoe je jouw bed van zweet, dode huidcellen, huisstofmijten en bacteriën. Wel zo fris, toch?
Bed opmaken versus laten luchten
Je moeder heeft het ongetwijfeld (vaker) tegen je gezegd: maak je bed op. Er lijken twee kampen te bestaan wanneer het gaat over hoe de slaapkamer te verlaten. De een drukt vijf keer op de snooze-knop, moet haasten en laat het bed rommelig achter. De ander maakt meteen z’n bed op na het opstaan. Maar wat is het beste?
Het antwoord: je bed laten luchten is hygiënischer. Gooi je bed open! In een bed broeit er namelijk van alles, zoals bacteriën. En bacteriën gaan lekker op warme en vochtige plekken, zoals jouw zweet. Als je je beddengoed laat luchten, kan je bed drogen en zo kunnen bacteriën minder goed groeien. Meteen je bed opmaken als je opstaat is dus niét verstandig. Sorry, mam.
Ziek van gore lakens?
Stel, je vergeet je bed te verschonen. Je slaapt al een maand (of langer) onder dezelfde lakens. Kun je daar dan ziek van worden?
Waarschijnlijk niet. De bacteriën die in jouw bed leven, zijn namelijk meestal afkomstig…van jou! Hoewel je daar niet gauw ziek van wordt, kunnen er wel andere dingen in jouw bed kroelen die vervelend kunnen zijn. Zo bestaan er huidbacteriën die infecties kunnen veroorzaken, en kan er tussen vochtige lakens bedschimmel ontstaan.
Niet alleen schimmels en bacteriën gaan lekker op een vochtig en vies bed, maar ook huisstofmijten zijn er graag. Dat is vooral slecht nieuws voor mensen die allergisch zijn, want die kunnen klachten (zoals eczeem en benauwheid) door de beestjes krijgen. Door je beddengoed regelmatig warm te wassen, gaan de (meeste) stofmijten dood.
Krijg je bedwantsen van een goor bed?
Je krijgt vast al jeuk bij het idee van de kleine engerds: bedwantsen. Het zijn insecten die leven op het bloed van dieren én mensen. Bedwantsen zijn vooral tijdens de avond en nacht actief. Hun favoriete uitgaansplek? Jouw bed. De insecten houden namelijk niet van licht, maar wél van warmte en ‘uitgeademde lucht’, aldus het RIVM. Dus hoe houd je de beestjes bij je bed vandaan?
Hoewel bedwantsen vaker verschijnen op onhygiënische plekken, is karige hygiëne niet direct de oorzaak van bedwantsen. Je krijgt ze simpelweg door ergens te verblijven waar spullen besmet zijn met de diertjes. Dat kan een matras zijn, maar ook bijvoorbeeld een stoel. En omdat de dieren zich op warme plekken verstoppen (zoals je bagage), kunnen ze gemakkelijk met je meereizen op en in spullen.
Je krijgt bedwantsen dus niét omdat je je lakens te weinig verschoont, maar omdat je spullen besmet zijn. Toch blijft het advies staan om eens in de twee weken je bed te verschonen. Zo lopen de bacteriën (en andere enge dingen) tussen je lakens niet uit de hand.
Welterusten!