Wat gebeurt er met de andere mannetjesdieren van onze veestapel?
- Artikel
- 24 sep 2020
- 3 minuten leestijd
Haankuikens worden meestal binnen een dag vergast en gebruikt als voer voor dierentuinen. Maar wat gebeurt er met jonge stieren, bokjes en beren? Eten we die wel op of belanden zij ergens anders op het menu?
Beren (mannelijke varkens)
Mannelijke biggetjes eten we net als hun zusjes gewoon op. Zij worden vetgemest en daarna geslacht voor consumptie. Over beren was in het verleden echter wel ophef, omdat de dieren vaak zonder verdoving gecastreerd zouden worden om de zogenaamde berengeur te voorkomen. Deze geur ontstaat door hormonen als de mannetjesvarkens volwassen worden. In sommige gevallen kan de geur vrijkomen bij het braden van vlees en dat is voor de consument niet zo fris. Inmiddels is er een Europees verbod gekomen op castratie van biggen. Op dit moment geldt echter nog een overgangstermijn en mogen biggen nog wel gecastreerd worden, mits hierbij verdoving en pijnbestrijding wordt toegepast. Tegenwoordig hebben slachterijen de beschikking over een systeem dat ‘stinkend’ vlees herkent bij het slachten en is castratie in principe ook niet nodig. Vlees dat het systeem herkent als ‘stinkend’ wordt dan bijvoorbeeld verwerkt tot worst en andere bewerkte producten.
Stieren
In Nederland komen elk jaar zo’n 1,8 miljoen kalfjes ter wereld op melkveebedrijven. De helft daarvan is man en daar kan de boer niet zoveel mee, omdat ze geen melk geven. Een groot deel gaat naar een mesterij om te groeien en gaat dan naar Zuid-Europa waar wel veel kalfsvlees gegeten wordt. Een klein deel eten we natuurlijk zelf op. En kalfjes die te licht zijn voor de markt en geen bestemming hebben, krijgen een spuitje en gaan naar het landelijke verwerkingsbedrijf Rendac om vernietigd te worden. En dan kan het zomaar zijn dat de resten als diermeel gebruikt worden in biomassa om ‘groene’ stroom op te wekken ontdekte Rambam een aantal jaar geleden.
Bokken
De laatste twintig jaar is het aantal geiten dat gehouden wordt in Nederland enorm gestegen. Deze worden gehouden voor de melk om onder andere geitenkaas van te maken. Maar bij de fok van melkgeiten, is de helft van de babygeitjes een mannetje en daar kunnen de boeren niks mee. De bokjes zijn dus het bokje, want de boeren willen er zo snel en goedkoop mogelijk vanaf. Een deel van de bokjes wordt daarom gelijk na de geboorte geslacht en belandt net als de kuikens in dierenvoeding. Een ander deel gaat naar een plek waar de bokjes vetgemest worden. Na zes weken worden ze geslacht en gaan ze naar landen waar ze wel graag bokkenvlees eten, meestal is dat net als bij de kalfjes een bestemming in Zuid-Europa.
Geschreven door: Maic Oudejans
Bronnen: NOS (2), Vlees.nl, Varkens in Nood, Ciwf, Wakkerdier, Rambam, PvdD Gelderland
- 24-09