Wat hoort er wel en niet in de koelkast?
- Artikel
- 03 maa 2022
- 3 minuten leestijd
Bewaar je eieren wel of niet in de koelkast? Het is verleidelijk om zo veel mogelijk in je koelkast te bewaren, zodat je eten langer houdbaar blijft. Maar er zijn een aantal producten die je beter niet in de koelkast kunt bewaren. De Keuringsdienst zet het voor jou op een rijtje.
Verschil koel bewaren en gekoeld bewaren
Kijk maar eens achter op de verpakking. Je ziet vaak ‘gekoeld bewaren’ of ‘koel bewaren’. Gekoeld bewaren betekent in de koelkast en koel bewaren betekent in je keukenkastje bewaren.
Sauzen
Je bent het misschien niet gewend, maar sauzen als ketchup, mayonaise en sojasaus kun je ook buiten de koelkast bewaren. Ze zitten namelijk vaak vol natuurlijke en kunstmatige conserveermiddelen. Dit betekent niet altijd voor eigengemaakte sauzen. Die kun je beter wel gekoeld bewaren.
Eieren
Eieren liggen in de supermarkt niet in de koeling, maar thuis zorgt de koele temperatuur van de koelkast ervoor dat de groei van bacteriën wordt geremd. Het is dus verstanding om eieren wel in de koelkast te bewaren, ook omdat ze hierdoor langer goed blijven.
Fruit
Appels, aardbeien en kiwi’s kun je beter gekoeld bewaren. Appels kun je namelijk tot drie weken langer bewaren als je ze wél in de koelkast legt. Bananen daarentegen rotten sneller als je ze in de koelkast bewaart. Bewaar ze op een koele, droge en donkere plek. Tip: wikkel de bovenkant van je tros bananen in met vershoudfolie. Zo blijven ze langer goed.
Citrusfruit zoals sinaasappels, ananas en citroenen hoeven niet per se in de koelkast. Je kunt het ongeveer 1 á 2 weken bewaren op je fruitschaal.
Vruchtgroenten
Tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado zijn voorbeelden van vruchtgroenten die je beter buiten de koelkast kunt bewaren. In de koelkast bederven ze namelijk sneller door de koele temperatuur en verliezen ze hun smaak. Omdat groente als komkommer en paprika veel vocht bevatten kun je ze beter in folie laten zitten totdat je ze gebruikt. De folie zorgt er namelijk voor dat ze minder snel uitdrogen. Denk maar eens aan als je een komkommer teruglegt in de koelkast met een deel van de folie eraf. Als je hem dan later weer uit de koelkast pakt is het deel zonder folie vaak een beetje uitgedroogd.
Ook kun je buiten de koelkast de houdbaarheid van je groente en/of fruit verlengen. Leg de aubergine en paprika niet op je fruitschaal of bij je tomaten. Bananen, peren en tomaten scheiden een gas genaamd ethyleen uit. Hierdoor krijg je plekken op je aubergine of paprika en gaan ze bitterder smaken.
Nog even in het kort
Wel in de koelkast:
- Eieren
- Zacht fruit
- Eigengemaakte sauzen
Hoeft niet in de koelkast:
- Tomaten
- Komkommer
- Paprika
- Aubergine
- Courgette
- Avocado
- Bananen
- Citrusvruchten
- Sauzen als mayonaise, sojasaus of ketchup