Wat is het verschil tussen cheddar smeltkaas en echte cheddar?
- Artikel
- 05 maa 2019
- 2 minuten leestijd
Velen van ons kennen cheddar als de oranje-gele plakjes smeltkaas op de hamburger of tuna-melt. Dit is echter niet zoals cheddar ooit bedoeld was. Maar wat is cheddar dan wel en wat is het verschil met ‘smeltkaas’?
Oorsprong
Cheddarkaas is de meest geproduceerde kaas ter wereld en wordt op veel plekken
gemaakt. Maar oorspronkelijk komt de kaas uit het Engelse dorp Cheddar in het
graafschap Somerset in het
Zuidwesten van Engeland. Het is een halfharde kaas, vaak
met een kruimelige structuur die toch romig is. De kleur is meestal pastelgeel.
Het cheddaring proces
Wat cheddar uniek maakt ten opzichte van
andere kazen is het cheddaring proces. Dat bestaat uit het stapelen van blokken
wrongel, zodat er meer vocht uit de kaas verdwijnt. De blokken worden
regelmatig omgedraaid en opnieuw gestapeld totdat de wrongel droog genoeg is. Dit
doet men altijd met de hand.
Smeltkaas
Smeltkaas wordt gemaakt door kaas te smelten
en daar zogenaamde smeltzouten aan toe te voegen. Hierdoor blijft de kaas na
koeling smeer- en smeltbaar. Vaak zitten er ook nog andere toevoegingen in
zoals emulgatoren en kleurstoffen en de kaas die er in gaat hoeft niet alleen
cheddar te zijn. Prima voor op de hamburger, maar een echte kaasliefhebber zal
deze ‘cheddar’ liever laten staan.
Streekproduct
Cheddar op zich is nooit een erkend streekproduct
geworden zoals champagne dat wel is. Hierdoor kan de naam cheddar op kazen
geplakt worden die weinig met de originele cheddar te maken hebben en kan
cheddar overal gemaakt worden. West Country Farmhouse Cheddar valt wel onder de
Beschermde Oorsprongsbenaming van de EU. Dit is de klassieke Engelse cheddar en
mag alleen gemaakt worden in de counties Somerset, Devon, Dorset en Cornwall van melk die uit die regio’s
komt.
Geschreven door: Maic Oudejans