• Lezen
  • Film & serie
  • Quizzen
  • Videosnacken
    • NPO3 Exclusives
    • Shorts
  • Meer
    • 3Lab
    • 3vraagt
    • 3 op Reis
    • Boos
    • Brandpunt+
    • Best Bites
    • Spot On
    • Spuiten en Slikken
    • BEAM
    • NOS op 3
    • NOS stories
    • PowNews
    • Programma's
    • Op NPO Start
    • Artikelen
    • Afleveringen
    • Reviews
    • Alle zoekresultaten
    • HOME
    • Lezen
    • Film & serie
    • Quizzen
    • Videosnacken
      TERUG
      • Videosnacken
      • NPO3 Exclusives
      • Shorts
    • MEER
      MEER
      • 3Lab
      • 3vraagt
      • 3 op Reis
      • Boos
      • Brandpunt+
      • Best Bites
      • Spot On
      • Spuiten en Slikken
      • BEAM
      • NOS op 3
      • NOS stories
      • PowNews
    Volgende!
    Zo herken je echte mozzarella in de supermarkt
    Terug naar Best Bites

    Wat is het verschil tussen cheddar smeltkaas en echte cheddar?

    • Artikel
    • 05 maa 2019
    • 2 minuten leestijd

    Velen van ons kennen cheddar als de oranje-gele plakjes smeltkaas op de hamburger of tuna-melt. Dit is echter niet zoals cheddar ooit bedoeld was. Maar wat is cheddar dan wel en wat is het verschil met ‘smeltkaas’?

    Oorsprong
    Cheddarkaas is de meest geproduceerde kaas ter wereld en wordt op veel plekken gemaakt. Maar oorspronkelijk komt de kaas uit het Engelse dorp Cheddar in het graafschap Somerset in het Zuidwesten van Engeland. Het is een halfharde kaas, vaak met een kruimelige structuur die toch romig is. De kleur is meestal pastelgeel.

    Het cheddaring proces
    Wat cheddar uniek maakt ten opzichte van andere kazen is het cheddaring proces. Dat bestaat uit het stapelen van blokken wrongel, zodat er meer vocht uit de kaas verdwijnt. De blokken worden regelmatig omgedraaid en opnieuw gestapeld totdat de wrongel droog genoeg is. Dit doet men altijd met de hand.

    Smeltkaas
    Smeltkaas wordt gemaakt door kaas te smelten en daar zogenaamde smeltzouten aan toe te voegen. Hierdoor blijft de kaas na koeling smeer- en smeltbaar. Vaak zitten er ook nog andere toevoegingen in zoals emulgatoren en kleurstoffen en de kaas die er in gaat hoeft niet alleen cheddar te zijn. Prima voor op de hamburger, maar een echte kaasliefhebber zal deze ‘cheddar’ liever laten staan.

    Streekproduct
    Cheddar op zich is nooit een erkend streekproduct geworden zoals champagne dat wel is. Hierdoor kan de naam cheddar op kazen geplakt worden die weinig met de originele cheddar te maken hebben en kan cheddar overal gemaakt worden. West Country Farmhouse Cheddar valt wel onder de Beschermde Oorsprongsbenaming van de EU. Dit is de klassieke Engelse cheddar en mag alleen gemaakt worden in de counties Somerset, Devon, Dorset en Cornwall van melk die uit die regio’s komt. 

    Geschreven door: Maic Oudejans

    • Zuivel
    • Deel
    NPO logo
  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Info

  • NPO Start
  • Over NPO
  • Algemene voorwaarden & Privacy
  • Cookiebeleid
  • Menu

  • Lezen
  • Film & serie
  • Quizzen
  • Videosnacken
  • NPO3 Exclusives
  • Shorts
  • Volg NPO 3

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • TikTok
  • Deze website maakt gebruik van cookies om de ervaring te optimaliseren. Lees meer.

    Akkoord