Wat is nu het verschil tussen al die kleuren paprika’s?
- Artikel
- 18 maa 2022
- 2 minuten leestijd
Paprika’s zijn er in vele soorten, kleuren, maten en smaken. De groene, gele, oranje en rode paprika kennen we allemaal uit de supermarkt, maar wat is het verschil – behalve de kleur – eigenlijk? We leggen het uit.
Hoe komt een paprika aan zijn kleur?
Het verschil tussen een groene, gele, oranje en rode paprika is best makkelijk uit te leggen. Alle paprika’s zijn oorspronkelijk groen. Ze groeien allemaal aan dezelfde plant. Het verschil zit hem alleen in hoeveel tijd ze hebben gekregen om te rijpen. Een onrijpe paprika heeft een groene kleur. Een paprika die rijp is kan de kleuren geel, oranje of rood krijgen. In zeldzame gevallen is het zelfs mogelijk dat een paprika bruin, wit, donkerpaars of lavendelkleurig wordt.
Smaak: van bitter tot zoet
De smaak van een paprika hangt af van het rijpingsproces. Wanneer een paprika nog niet rijp is en dus groen, heeft hij een bittere smaak. De andere kleuren worden steeds zoeter, van geel tot oranje en rood. De rode paprika is de zoetste van de vier supermarktpaprika’s.
Wat is de meest gezonde optie?
Alle vier kleuren bevatten ook andere vitamines. Een groene paprika, die als eerste geoogst wordt, bevat de minste voedingsstoffen. Ze bevatten vitamine A en C, maar veel minder dan zijn rode, gerijpte broertje. De rode paprika bevat twee keer zoveel vitamine A en C en drie keer zoveel vitamine E en is daarmee de gezondste optie. De gele en oranje paprika zitten tussen groen en rood in: meer vitamines dan de groene, maar minder dan de rode.
Moeten we de groene paprika links laten liggen?
Nee hoor, een groene paprika bevat, samen met de gele paprika, de meeste vezels. Vezels zorgen ervoor je spijsvertering gezond te houden. En daarnaast is een beetje variatie op z’n tijd ook niet verkeerd.