Wat is rosébier en heeft het iets met rosé te maken?
- Artikel
- 29 mei 2022
- 2 minuten leestijd
De één noemt het een licht, fris en fruitig biertje, de ander noemt het bierlimonade. Het rosébiertje. Nu het wat lekkerder weer wordt zal dit biertje ongetwijfeld wat meer tevoorschijn komen. Maar wat is rosébier precies en heeft het iets met rosé te maken?
Hoe wordt het gemaakt?
Het roze biertje begint zijn leven niet in die kleur. Het is van origine een witbier. Nadat het witbier is gegist, worden hier vruchten bij toegevoegd voor de smaak en kleur. Tegenwoordig kiezen veel brouwerijen ervoor om in plaats van hele vruchten, vruchtenextract toe te voegen. Dit is makkelijker voor het brouwen, omdat de vruchten niet meer uit de drank gezeefd hoeven te worden. Zo eenvoudig kan dit biertje dus gemaakt worden.
Rosébier en fruitbier
Rosébier en fruitbier
Naast rosébier bestaat er ook fruitbier. In allebei wordt fruit verwerkt, dus waar zit dat verschil 'm dan in? Het antwoord is te vinden in de manier waarop beide drankjes gemaakt worden. Bij rosébier worden er vruchten of vruchtenextract pas toegevoegd na de gisting van het goedje. Bij fruitbier is het juist het geval dat datzelfde fruit of fruitextract net voor de gisting worden toegevoegd. Het fruit wat dan toegevoegd is geeft een redelijk subtiele en fruitige, maar niet een erg zoete, smaak. Meestal worden er later nog suikers bijgevoegd om de smaak wat zoeter te maken.
Heeft het nog iets met de wijn te maken?
Heeft het nog iets met de wijn te maken?
Als je de naam rosébier hoort, dan denk je natuurlijk direct aan de wijn met dezelfde naam. Maar hebben de twee iets met elkaar te maken? Behalve dat beide alcohol bevatten eigenlijk niet. Maar waarom dan die naam zou je zeggen? Die komt vooral doordat het toegevoegde fruit een rosé-achtige smaak geven aan het bier. Ook is het zo dat het woord rosé ook bleekrood betekent. Meestal heeft het zomerbiertje in kwestie een rode kleur die hierbij in de buurt komt.
Eindelijk raak
Eindelijk raak
Grappig is ook dat bierfabrikanten in het verleden vaker geprobeerd hebben om een zijspoor met hun bier te nemen. Met bieren als Lingen's Blond, Grolsch 2.5 en Amstel Light. Echter sloeg dit bij lange na niet aan zoals de radlers en rosébieren die wij vandaag de dag kennen. Dit frisse bier lijkt een blijvertje.