Wordt kaas ongezonder als je het smelt?
- Artikel
- 30 maa 2022
- 2 minuten leestijd
Ben jij een echte kaasliefhebber? Kaas op je tosti of een berg kaas op je pasta. Lekker, maar die gesmolten kaas is minder goed voor de gezondheid dan een oer-Hollandse boterham met kaas. Of toch niet?
Het antwoord is simpel: nee. Zodra de kaas wordt verwarmd verandert er niks in de hoeveelheid voedingsstoffen of aantal calorieën. Omdat het er vetter uitziet denken we dat het ook ongezonder is, maar dat is dus niet zo.
Volgens het Voedingscentrum bevat een tosti van twee witte boterhammen, besmeerd met halvarine en belegd met twee plakken 48+ kaas (en één plak ham) ongeveer 459 kilocalorieën en 13,6 gram verzadigd vet. Evenals een boterham met kaas (en ham). Diezelfde kaas is dus niet ongezonder als hij gesmolten is.
Leuk om te weten: sommige kazen beginnen te zweten bij temperaturen boven de 20 graden. Het vet van de melk scheidt zich dan van de rest. Je lichaamstemperatuur schommelt rond de 37 graden, dus de kaas smelt hoe dan ook al deels in je lichaam.
Waar wel op letten
Wat een tosti wel vaak ongezonder maakt dan een gewone boterham met kaas is de saus die erbij gegeten wordt. Klodder mayo hier, beetje ketchup daar. In dit geval krijg je natuurlijk wel meer calorieën binnen dan bij een dubbele boterham met kaas. Ook worden er voor tosti's vaker vettere kazen gebruikt, omdat deze beter smelten.
Daarnaast raadt het Voedingscentrum aan om goed op te letten of je het brood niet te donker roostert. Dit is namelijk niet goed voor je gezondheid. Bij het roosteren op hoge temperatuur kan het stofje acrylamide ontstaan. Bij een hoge inname is dit schadelijk voor je gezondheid.
Dus: wordt kaas ongezonder als het gesmolten is? Nee.