Zak chips weer op? Dit is waarom jij niet kunt stoppen met snacken
- Artikel
- 05 jan 2024
- 4 minuten leestijd
Het komt je vast bekend voor: nog voordat de film begonnen is, heb je die grote bak popcorn (of zak chips) al op. Het lijkt alsof je niet kunt stoppen tot de bodem is bereikt. Maar hoe komt het dat je blijft eten? En...is snacken écht verslavend?
Een schaaltje chips of nootjes tijdens een feestje, het klinkt heel aanlokkelijk als het op tafel staat. Het is niet meer dan normaal dat waarschijnlijk ook jíj besluit om er iets van te pakken. Want hoeveel kan één chipje nou kwaad? Het antwoord is: toch meer dan je denkt, want heb je er één keer van gepakt, dan is de kans groot dat je dat nog eens doet.
Verslavende ingrediënten
Onze snackverslaving heeft volgens het Voedingscentrum alles te maken met de ingrediënten. Het gaat vooral over zoete, zoute of vette ingrediënten in al die lekkernijen. Al die smaken vinden we op zichzelf al heel erg lekker, maar doe je die bij elkaar tot één lekkernij? Dan vinden we dat nog lekkerder.
Die combinatie van zoete, zoute en vette ingrediënten werken verslavend. Dat gebeurde al bij onze voorouders, die deze ingrediënten gebruikten om aan te sterken en vetreserves aan te leggen. Dus iedere keer als ze veel van deze voedingsstoffen konden eten, dan aten ze zich vol. Ze aten al die ingrediënten dan ook niet zo vaak. Iets wat tegenwoordig veel makkelijker gaat. De supermarkten liggen vol lekkere zoete, zoute of vette snacks die je heel makkelijk meeneemt. Ook thuis kunnen we makkelijker snacken. Wants als je voorraadkast vol ligt met lekkers is het veel verleidelijker om er naartoe te lopen en die zak chips open te trekken.
Hoe voel je je?
Snacken heeft vaak alles te maken met hoe je je voelt. Uit wetenschappelijk onderzoek van de Finse universiteit Oulu blijkt dat je stemming veel invloed heeft op je snackgedrag. Het bleek dat een verband is tussen de drang om te snacken en stress. Deelnemers aan het onderzoek ervaarden minder stress door het eten van ongezonde snacks. Door lekkere dingen te eten maken je hersenen het gelukshormoon dopamine en serotonine aan. Deze gelukshormonen zorgen ervoor dat je je blij voelt. Zoals dat ook al bij onze voorouders was.
De portie
De grote van de snack heeft ook invloed op je gedrag. Doordat één chipje als een ieniemienie snack aanvoelt, heb je minder snel het idee dat je vol zit. Je blijft vaak dooreten en hebt dan niet het gevoel dat je veel opeet. Dat gebeurt nog makkelijker wanneer snacken een bijzaak is. Bijvoorbeeld tijdens een feestje of het kijken van een film. Doordat je let op wat er in de omgeving is, eet je ongemerkt super snel dat schaaltje chips leeg.
Zien eten, doet eten
Snacken is ook heel erg afhankelijk van je sociale omgeving. Er is zelfs een gezegde voor: ‘zien eten, doet eten.’ Eten is een sociale activiteit en je lichaam reageert niet alleen op het ruiken van eten, maar ook het zien. Anderen mensen zien eten, zorgt ervoor dat jij ook gaat eten. Hierbij hoort het gezegde: ‘het water loopt me in de mond.’ Dat wil zeggen dat je extra speeksel aanmaakt door het zien of denken aan lekker eten. Je hersenen krijgen een prikkel die gelukstofjes aanmaken, waardoor je extra speeksel aanmaakt en nog meer zin krijgt in een lekkere snack. Ook passen mensen hun eetgedrag aan op andere mensen die aan tafel zitten. Dus als jouw omgeving blijft snacken, is de kans groot dat jij dit ook blijft doen.
Haal die chips bij me weg!
Wil jij nu na het lezen van dit artikel stoppen met snacken? Dan vind je hieronder enkele tips om je snackgedrag te minderen:
1. Maak afspraken met jezelf over hoeveel je gaat eten. Dus heb je een filmavondje of een feestje, blijf bij dat ene bakje chips of popcorn.
2. Doe chips in schaaltje. Hierdoor maak je het jezelf makkelijker om minder snel te snacken. Want snack je uit de zak? Dan is de kans groter dat je meer eet zonder dat je dat doorhebt.
3. Berg je snacks op en leg het op een plek waar je het niet meer ziet liggen. Bijvoorbeeld in een keukenkastje: dan is de drempel groter om je schaaltje opnieuw te vullen.
4. Haal geen snacks in huis. Want iets dat je niet hebt, kun je ook niet opeten...
5. Kies voor een gezond alternatief, zoals komkommer, snoeptomaatjes of worteltjes. Dan ben je helemaal gezond aan het snacken.
Ga jij na het lezen van dit artikel ook je snackverslaving minderen of...heb je er honger van gekregen?