Zijn zoete aardappelfrietjes echt gezonder?
- Artikel
- 23 maa 2022
- 2 minuten leestijd
Zin in friet maar dan wel een gezondere variant? Friet van de zoete aardappel lijkt dan vaak een goed alternatief. Maar is dat ook wel zo?
Hoewel de namen op elkaar lijken zijn de zoete aardappel en ‘normale’ aardappel geen familie van elkaar. Qua structuur lijken ze wel op elkaar, maar de zoete aardappel hoort bij de windefamilie en de aardappel tot de nachtschadefamilie.
Wat is het verschil?
En is de zoete aardappel gezonder? We zetten het op een rijtje:
In 1 stuk (+-100 gram) zoete aardappel zit:
- 122 kcal energie
- 0,4 gram vet
- 0,1 gram verzadigd vet
- 26,6 gram koolhydraten
- 15,1 gram suikers
- 3 gram vezels
- 1,4 gram eiwit
- 0,1 gram zout
In 1 stuk (+-100 gram) aardappel zit:
- 88 kcal energie
- 0 gram vet
- 0 gram verzadigd vet
- 19 gram koolhydraten
- 1 gram suiker
- 1,8 gram vezels
- 2 gram eiwit
- <0,1 gram zout
Dusss...
Als we de twee naast elkaar leggen blijken ze dus helemaal niet zoveel te verschillen. Ze bevatten ongeveer evenveel calorieën, koolhydraten en vezels. Normale aardappelen bevatten meer ijzer, kalium en vitamine B6 en minder suiker dan de zoete aardappel. Die op zijn beurt weer meer calcium en vitamine A bevat. Het een kun je dus niet gezonder noemen dan de ander. Niet bewuster snacken dus met de zoete aardappel!
Waar kun je wél op letten
Waar je wel op kunt letten is de bereidingswijze. Gooi je ze in de frituur, bak je ze in de oven en hoeveel olie gebruik je? De oven of airfryer zijn wel degelijk gezondere alternatieven voor de frituur vanwege het verminderde percentage vet. Maar wel alleen als je het bereidt op de juiste manier. Gebruik niet meer dan één eetlepel olie, raadt het Voedingscentrum aan.