Zo maak je de échte Carbonara!
- Artikel
- 16 nov 2021
- 2 minuten leestijd
Wie kent hem niet: de pasta Carbonara. In de aflevering over Carbonara zagen we dat er in Nederland hele andere ingrediënten worden gebruikt voor het Italiaanse gerecht. Hier lees je een authentiek recept!
Het allerbelangrijkste voor echte Carbonara is dat je geen room gebruikt. Dit is uit den boze volgens de Italianen. Het trucje? Pastawater. Het gezoute pastawater, de eieren en de kaas zorgen voor die lekkere romige smaak.
Bereidingstijd: 15 minutenBenodigdheden
- 40g Pecorino Romano
- 4/5 eieren
- 150g ‘guanciale’ ofwel varkenswang
- Zwarte peper
- Zout
- 200g spaghetti
- Voordat je de spaghetti in het water gooit, breng je het water ‘op smaak’ met een snuf zout. Dan kook je de spaghetti 5 minuten.
- Pak een kom en doe hierin 3 eierdooiers en/of 1 of 2 hele eieren. De hele eieren toevoegen is hierbij optioneel.
- Voeg de geraspte pecorino bij het eiermengsel en breng op smaak met peper.- Vervolgens bak je in een koekenpan of hapjespan op een laag vuur de in reepjes gesneden varkenswang. Zodra het vet eruit begint te lopen mag het vuur hoger, zodat het vlees krokant wordt.
- Haal de ‘guanciale’ uit de pan en schep een beetje pastawater in diezelfde pan. Zo krijg je een emulsie.
- Schep je spaghetti erbij en laat deze nog drie minuten op het vuur koken.- Voeg nu het eiermengsel toe, maar let op! De pan moet van het vuur zijn, want als je pan nog op het vuur staat gaat het eiermengsel schiften.
- Je moet nu heel snel roeren! Daardoor wordt het romiger.
- Leg de spaghetti op het bord, strooi hier het vlees overheen en nog wat geraspte pecorino. Et voila, buon appetito!
- Let op! Voeg het eiermengsel pas toe als de pan van het vuur is, anders krijg je roerei.
- Varkenswang zie je niet zo snel in de supermarkt. Je kunt dit halen bij een Italiaanse delicatessenzaak of bij sommige slagers. Mocht je het nou moeilijk vinden om varkenswangen te vinden, dan knijpen de Italianen hun ogen wel dicht bij pancetta.
- Je hoeft geen olie te gebruiken, omdat het vet van de varkenswang genoeg is