Zo maak je zelf gezonde en verantwoorde voeding voor je baby
- Artikel
- 26 nov 2020
- 3 minuten leestijd
Niemand heeft koekjes nodig en een baby al helemaal niet, bleek uit onze uitzending over babykoekjes. Maar ook de producenten van potjes babyvoeding maken er soms een potje van, volgens onderzoek van De Consumentenbond. Dus hoe maak je zelf een gezonde hap voor je baby?
Oefenhapjes
Als je baby tussen de 4 tot 6 maanden is, is het een goed moment om te beginnen met oefenhapjes naast borst- of flesvoeding, om je kindje te leren wennen aan vast voedsel en verschillende smaken. De consumentenbond raadt aan om te beginnen met groenten, omdat dat iets is wat kinderen echt moeten leren eten. Fruit valt bij kleine kinderen door de zoete smaak meestal vanzelf in de smaak. Kies in het begin voor groenten met een zachte smaak zoals wortel, pompoen, doperwtjes, bloemkool en broccoli. Dan is het verschil met de zoete smaak van borst- of flesvoeding niet zo groot. De groenten kook je eerst en daarna prak je ze fijn met een vork of je mikt ze in de mixer of de blender. Wanneer het te droog is kan je er wat water of margarine bij doen. Als het eten goed gaat, maak je de hapjes steeds wat minder fijn.
De aanhouder wint
Kinderen moeten wennen aan smaken, daarom is het slim om dezelfde groente een paar dagen achter elkaar te geven. Volgens de Consumentenbond is het heel normaal dat baby’s een smaak 5 tot 10 keer moeten proeven voor ze het waarderen. Begin met een paar lepeltjes groente en dat 1 of 2 keer per dag. Bouw het langzaam op en introduceer ook steeds nieuwe smaken zoals rijst, pasta, vlees en vis
Smaken combineren
Als je kind gewend is aan losse smaken kun je voor de afwisseling smaken gaan combineren. Het Voedingscentrum geeft als voorbeeld combinaties: appel met perzik, aardbei met banaan, kiwi met peer, wortel met pompoen, ontvelde tomaat met courgette en bloemkool met broccoli. Uiteraard kan je nog veel meer combinaties maken. Op internet zijn daar veel ‘recepten’ voor te vinden, ook voor combinaties met vlees, vis, rijst en aardappel.
Na 6 maanden
Na 6 maanden heeft je baby naast melk ook echt de voedingsstoffen uit vast voedsel nodig. Vanaf dan vervang je stapje voor stapje borst- of flesvoeding voor echte maaltijden. De richtlijn is dat je kindje vanaf zijn of haar eerste verjaardag met ‘de pot’ mee eet. Hoe je dat doet dat kan je vinden op de website van Het Voedingscentrum.
En wil je nou nog meer weten, bekijken dan ook onze aflevering over babyvoeding.
Geschreven door: Maic Oudejans
Bronnen: De Consumentenbond (2), Voedingscentrum (2),(3)
- 26-11