Deze BOOS schoften moet de FIOD eens tegen het licht houden
- Artikel
- 15 jul 2022
- 4 minuten leestijd
Verdwenen geld, zwarte uitbetalingen en belastingontduiking: drie elementen die een reden kunnen zijn voor een BOOS-uitzending. Wij kunnen dit soort streken aan het licht brengen en zoeken naar een oplossing. Maar écht ingrijpen tegen financiële criminaliteit kan alleen de FIOD, de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst.
De FIOD is een opsporingsorgaan van de Nederlandse Belastingdienst. Zij sporen financiële fraude en belastingfraude op. Denk aan zwart verdiend geld, witwassen, illegaal gokken, drugscriminaliteit of subsidiefraude. BOOS heeft een aantal namen voor de FIOD die zij eens onder de loep kunnen nemen.
1. Pascal van Pets and Brands
Pets and Brands is een dierenwinkelketen met meerdere filialen. Bij BOOS meldden zich veertien (ex-)medewerkers die allemaal nog geld krijgen van het bedrijf. In totaal gaat het om zo’n 40 duizend euro dat nog niet is uitbetaald. Ook bleek dat bepaalde medewerkers niet bekend zijn bij de Belastingdienst en het UWV.
2. Ramon van Ramontiek
Ramontiek is een bedrijf dat seksfeesten organiseert bij verschillende clubs in Nederland. De eigenaar van dit bedrijf is Ramon. In onze aflevering spraken wij sekswerkers die voor Ramontiek werken en hier hele slechte ervaringen hebben. Hij bood geen veilige werkomgeving aan de sekswerkers en zou zich vergrijpen aan de vrouwen. Maar ook betaalde hij de sekswerkers cash uit. En dat mag niet zomaar.
3. Wessel van De Huissleutel
Wessel is de eigenaar van een groot verhuurmakelaarsbedrijf in Tilburg: De Huissleutel. Daarmee bemiddelt hij tussen verhuurders en huurders. Hij was twee keer te zien bij BOOS. Het grootste probleem was dat hij huurders onterechte contractkosten liet betalen. In totaal rekende hij tussen 50 duizend en 100 duizend onterechte kosten. Een deel hiervan is contant betaald. Met de pin moesten huurders namelijk 302,50 betalen en cash maar 250 euro. Het verschil tussen die twee bedragen is precies de BTW.
4. Bert van Bert’s Animal Verhuur
Het bedrijf van Bert verhuurt en fokt dieren. Hierbij gaat van alles mis, maar hetgeen dat wellicht interessant is voor de FIOD heeft te maken met de ontvangen coronasteun. Bert ontving 154.875 euro van de overheid. Dit geld is bedoeld voor het doorbetalen van personeel, maar Bert gaf dit uit aan verschillende bouwwerken op zijn terrein.
5. Keesjan van IQSquare
Keesjan Klant is een van de oprichters van IQsquare, een bedrijf dat door middel van een crowdfunding-actie een nieuw product voor wielrenliefhebbers wilde ontwikkelen. Het bedrijf haalde op twee verschillende crowdfundingplatforms bijna drie miljoen euro op. Maar voor het streefbedrag was behaald, verkocht IQsquare het product al online. Veel mensen ontvingen niks. De vraag is dus: waar is die drie miljoen gebleven?
6. Paul van PK Kozijnen
PK Kozijnen verkoopt onder andere kunststof kozijnen, dakkapellen en deuren. Maar, drie keer raden: ze leveren niet. Wel vragen ze flinke aanbetalingen. Verschillende gedupeerden hebben zich in een WhatsApp-groep verenigd en krijgen in totaal nog een bedrag van minimaal 175 duizend euro terug van PK Kozijnen. Delen van deze aanbetalingen moesten de gedupeerden uit onze aflevering cash betalen of overmaken met een andere omschrijving.
Wél opgetreden
Eén iemand die zeker thuishoort op deze lijst is Sywert. Maar in zijn geval kunnen we veronderstellen dat alle instanties er al bovenop zitten.
In het kort: Sywert zette in hartje Corona-tijd samen met twee compagnons een stichting op en maakte een deal met de overheid die ging over de afname van mondkapjes. Hij zou hier geen geld aan verdienen, maar dat bleek niet te kloppen. De mannen gingen er met miljoenen aan belastinggeld vandoor. Er loopt nu zowel een civiele zaak als een strafrechtelijk onderzoek.