HELP GEMEENTEN PARTIJEN ALS CHANGE= TE WEREN
- Artikel
- 25 jan 2023
- 5 minuten leestijd
Om louche huisjesmelkers tegen te gaan is er een wetsvoorstel voor de ‘Wet goed verhuurderschap’ gedaan. Deze wet moet ervoor zorgen dat gemeenten verhuurders die de regels overtreden kunnen beboeten, of in het ergste geval, hun verhuurdersvergunning kunnen afnemen. Het wetsvoorstel lijkt echter nog niet helemaal compleet, waardoor bijvoorbeeld Gemeente Amsterdam een partij als Change= niet kan weren, wat zij wel graag zouden willen. Daarom starten wij een brieven-initiatief om deze tekortkoming in het wetsvoorstel neer te leggen bij de Tweede Kamer.
UPDATE: Het debat is verplaatst naar week 7. Hij brengen jullie op de hoogte als de definitieve datum bekend is.
Op maandag 30 januari vindt er een plenair debat plaats in de Tweede Kamer, waarin het wetsvoorstel ‘goed verhuurderschap’ wordt besproken. In deze wet worden bepaalde regels en eisen vastgesteld waaraan verhuurders moeten voldoen. Doen zij dit niet? Dan zouden gemeenten voortaan boetes kunnen uitdelen en in het ergste geval een verhuurder zijn of haar verhuurvergunning kunnen afnemen (zoals een arts vanzelfsprekend zijn/haar/hun beroep niet meer mag uitoefenen als hij/zij/hen consequent de voorschriften niet naleeft). Als deze wet wordt goedgekeurd hebben huisjesmelkers voortaan niet meer vrij spel als het gaat om misbruik maken van een kapotte woningmarkt.
Nu maakten wij eerder al twee afleveringen over woonconcept Change= van Ralph Mamadeus, die naast beschuldigingen over het intimideren van huurders, extra loon uitkeren aan familieleden, liegen over vierkante meters, en nog veel meer, ook winst lijkt te maken op servicekosten, wat wettelijk niet is toegestaan. Na onze aflevering zeiden al meerdere gemeenten niet meer met Change= in zee te willen. Wethouder Zita Pels van Gemeente Amsterdam gaf bij een commissievergadering ook al aan Change= graag te willen weren, alleen ontbrak hiervoor nog de wettelijke grondslag. En laat deze nieuwe wet - met een kleine toevoeging - gemeenten hier nou de juiste middelen voor geven.
Om organisaties als Change= te weren hebben gemeenten het volgende nodig:
- Het bij een verhuurder verplicht stellen om bij het aangaan van een huurovereenkomst een volledige kostenspecificatie van de services met de huurder te delen.
Het in de wet ‘goed verhuurderschap’ opnemen dat een verhuurder geen oneigenlijk gebruik mag maken van de servicekosten.
Oftewel: verhuurders moeten worden verplicht volledige transparantie te bieden over de servicekosten, en er zullen eventueel sancties volgen wanneer zij te veel servicekosten rekenen en/of hier winst op maken. Geen gek verzoek, toch?
Goed, hoe krijgen we dit nu voor elkaar? Komende maandag vindt het plenair debat plaats. Hier wordt gedebatteerd over het wetsvoorstel, kunnen wijzigingsvoorstellen gedaan worden, en zal worden gestemd over deze wijzigingsvoorstellen en het doorvoeren van deze wet. Een uitgelezen moment om het misbruik maken van servicekosten eens aan te kaarten en de eerder genoemde wijzigingen erdoor te krijgen. Het lijkt er in ieder geval op dat de eerder genoemde wijzigingen voorgesteld zullen worden, alleen is het van groot belang dat ook de fractieleden van VVD en CDA vóór stemmen. Daarom leek het ons handig om met z’n allen de fractieleden van deze partijen - die op de portefeuille omtrent wonen zitten - hierover eens aan de mouw te trekken. Wij hebben het jullie lekker makkelijk gemaakt door alvast onderstaande brief op te stellen, dan hoeven jullie hem alleen nog maar te copy-pasten en te mailen naar de onderstaande kamerleden:
- Peter de Groot (VVD)
- Portefeuille ‘Wonen en Bouwen’
- p.dgroot@tweedekamer.nl
- Twitter @pedegro
- Jaco Geurts (CDA)
- Portefeuille ‘Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening’
- j.geurts@tweedekamer.nl
- Twitter @jacogeurts
Beste heer de Groot, heer Geurts,
Op 30 januari wordt in de Tweede Kamer het wetsvoorstel voor de ‘wet goed verhuurderschap’ besproken. In dit wetsvoorstel staat een aantal regels waaraan verhuurders zich dienen te houden willen zij voldoen aan de voorschriften die vallen onder ‘goed verhuurderschap’. Ik wil u via deze brief graag wijzen op het ontbreken van het oneigenlijk gebruik maken van servicekosten in dit wetsvoorstel. Op dit moment hebben verhuurders namelijk de vrijheid (misschien niet in theorie, maar zeker wel in de praktijk) om winst te maken op servicekosten. Huurders zelf kunnen dit enkel tegen gaan door de zaak neer te leggen bij de huurcommissie. Veel huurders zijn er echter niet van op de hoogte dat a) dit niet mag, en b) dit via de huurcommissie aangekaart kan worden. Daarnaast is er geen wet die verhuurders er verder van weerhoudt misbruik te maken van servicekosten.
Ik zie het van groot belang dat er geen gaten zullen vallen in de wet goed verhuurderschap, waardoor verhuurders hun kwetsbare huurders via een andere weg geld afhandig kunnen maken. Daarom verzoek ik u en uw partij bij dezen om tijdens het plenair debat vóór te stemmen op de volgende wijzigingen aan het huidige wetsvoorstel:
- Het bij een verhuurder verplicht stellen om bij het aangaan van een huurovereenkomst een volledige kostenspecificatie van de services met de huurder te delen.
Het in de wet goed verhuurderschap opnemen dat een verhuurder geen oneigenlijk gebruik mag maken van de servicekosten.
Ik hoop dat u inziet dat het in groot belang is van huurders dat ook de servicekosten opgenomen worden in de nieuwe wet goed verhuurderschap en reken er daarom ook op de steun van uw partij.
Met vriendelijke groet,